Sexualiserat våld i konflikter

Skriftlig fråga 2011/12:727 av Hägg, Carina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-08-17
Anmäld
2012-08-23
Besvarad
2012-08-30
Besvarad
2012-08-31
Svar anmält
2012-09-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 augusti

Fråga

2011/12:727 Sexualiserat våld i konflikter

av Carina Hägg (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

En förlängning utifrån vunna erfarenheter av FN:s särskilda representant med ansvar för att motverka sexualiserat våld i konflikter är angelägen. Rapporten från den 13 januari 2012 om arbetet för att motverka sexuellt våld i konflikt välkomnades. Sverige har haft möjlighet att ge uttryck för sitt engagemang tillsammans med de övriga nordiska länderna. Ett gemensamt anförande hölls i FN:s säkerhetsråd då frågan om sexualiserat våld i konflikter behandlades den 23 februari. Regeringen har uttalat att man fäster stor vikt vid det betydelsefulla arbete som utförs av FN:s särskilda sändebud för att motverka sexualiserat våld i konflikt och att man avser att fortsatt stödja detta viktiga arbete, liksom sändebudets mandat. Detta är något jag välkomnat. Men vilka initiativ har regeringen vidtagit i FN, EU och Sverige med anledning av implementering och uppföljning av rapportens slutsatser? Sexualiserat våld i konflikter ska inte endast motverkas, våldet ska stoppas.

Min fråga är:

Vilka initiativ till implementering och uppföljning har utrikesministern och regeringen vidtagit i FN, EU och Sverige med anledning av slutsatser i FN-rapporten om sexualiserat våld i konflikter?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:727 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 30 augusti

Svar på fråga

2011/12:727 Sexualiserat våld i konflikter

Utrikesminister Carl Bildt

Carina Hägg har frågat mig vilka initiativ till implementering och uppföljning som jag och regeringen har tagit i FN, EU och i Sverige med anledning av slutsatser i FN-rapporten av den 13 januari 2012, om sexualiserat våld i konflikter.

Samtidigt som kunskapen om kvinnors situation i konflikter ökar, har också arbetet mot sexuellt våld i konflikter kommit alltmer i fokus. Detta arbete är en prioriterad fråga för Sverige.

Sverige antog som ett av de första länderna i världen en nationell handlingsplan för säkerhetsrådets resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet. Andra länder har därefter följt vårt exempel. I den nuvarande handlingsplanen ingår också resolution 1820 som stärker åtagandena från 1325 att skydda kvinnor från sexuellt våld i konflikter.

Sverige har varit drivande i arbetet mot sexuellt våld i konflikter. Vi bidrar som en av de största givarna till UN Action som är FN:s samordningsorgan mot sexuellt våld i konflikter. Sverige stöder också FN:s generalsekreterares särskilda representant i frågor som rör sexuellt våld i krig och konflikt, Zainab Hawa Bangura, i hennes viktiga arbete med att skydda kvinnor och flickor och med att bekämpa straffrihet och amnesti för sexuella övergrepp. I FN har Sverige varit pådrivande för tillskapandet av FN:s organisation för jämställdhet och kvinnors egenmakt, UN Women, som bland annat arbetar mot sexualiserat våld i konflikt. Sverige var den fjärde största givaren till UN Women 2011, och bidrar utöver basbudgetstödet på 50 miljoner kronor exempelvis med ett programstöd på 150 miljoner kronor 2011–2015 som bland annat stöder arbete inom ”kvinnor, fred och säkerhetsagendan”.

Inom EU har Sverige under lång tid verkat för att utveckla och fördjupa arbetet mot sexualiserat våld i konflikter. Flertalet rekommendationer som generalsekreteraren i rapporten riktar till medlemsstaterna och de regionala organisationerna är sådana som EU redan är engagerat i. EU har till exempel särskilda insatser för rådgivning och utbildning inom ramen för polisinsatsen i Afghanistan, liksom till exempel ett särskilt team för att motverka sexualiserat våld i Demokratiska republiken Kongo. Mer behöver dock göras. Inom EU har 17 indikatorer därför tagits fram för att mäta hur det bredare 1325-arbetet genomförs i praktiken.

Jag välkomnar att FN-rapporten ytterligare betonar vikten av att både förebygga det sexuella våldet och att säkerställa att de som utsatts för sådant våld får adekvat vård och stöd.

Sverige avser att såväl bilateralt som multilateralt fortsätta arbetet mot det sexuella våldet i konflikter. En viktig del i vårt arbete är utbildning om kvinnor, fred och säkerhet inför deltagande i internationella insatser. En annan viktig del är vård och stöd, åtgärder mot straffrihet och att öka människors tillgång till rättvisa.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.