Service på landsbygden

Skriftlig fråga 2018/19:267 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-02-18
Överlämnad
2019-02-19
Anmäld
2019-02-26
Svarsdatum
2019-02-27
Sista svarsdatum
2019-02-27
Besvarad
2019-02-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Nyligen kom det ett dråpslag mot dem som bor i Järbo utanför Sandviken. Ortens sista bensinmack meddelar att man lägger ned. Skärpta miljökrav gör att bensinbolaget inte längre anser sig ha råd att ha den kvar, enligt ett inslag i SVT Gävleborg. Nu får de som bor i Järbo flera mil till närmaste mack.  Det är många i Sverige som bor på landsbygden som har upplevt samma sak de senaste åren, nämligen att samhällsservicen där försämras och det blir svårare och svårare att bo kvar. Att kunna tanka sin bil nära sin bostad eller den plats där man driver sitt företag är naturligtvis en grundförutsättning för att kunna bo drägligt på landsbygden.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vad har regeringen för plan för att utöka antalet tankställen i Sverige och för att behålla dem som finns?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:267 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)




Svar på fråga 2018/19:267 av Lars Beckman (M) Service på landsbygden

Lars Beckman har frågat mig vad regeringen har för plan för att utöka antalet tankställen i Sverige och för att behålla dem som finns.

Jag delar Lars Beckmans uppfattning att samhällsservicen är viktig för landsbygden. Regeringen bedriver därför en politik för att förbättra förutsättningarna för olika typer av service i glesa landsbygdsområden och för att stödja dagligvarubutiker och drivmedelsstationer i gles- och landsbygder.

Under förra mandatperioden beslutade regeringen om en mängd olika åtgärder som syftar till att öka tillgängligheten till såväl drivmedel som dagligvaror i gles- och landsbygder. Under 2017 investerades hela 174 miljoner kronor på olika insatser inom detta område. Detta är mer än någonsin tidigare.

I Sveriges landsbygdsprogram 2014–2020 finns 364 miljoner kronor avsatta för investeringsstöd som bland annat kan beviljas för att etablera nya drivmedelsstationer, och också för att modernisera befintliga stationer med exempelvis nya köldmedium och bränsletankar. För detta kan investeringsstöd beviljas med 90 procent av stödberättigade utgifter. Det är kostsamma investeringar som de mindre stationerna nu har möjlighet att genomföra. Regeringen har på detta sätt möjliggjort investeringar som är av stor betydelse för de mindre drivmedelsstationerna på landsbygden. I landsbygdsprogrammet finns också 230 miljoner kronor avsatta för projekt som syftar till att öka tillgängligheten till bland annat drivmedel.

Statistik från Tillväxtverket visar att nätet av drivmedelsstationer varit relativt stabilt under de senaste fem åren. Antalet försäljningsställen för konventionella drivmedel som bensin och diesel har förändrats i ganska liten utsträckning. Den senaste treårsperioden tycks marknaden dessutom ha stabiliserats ytterligare och antalet försäljningsställen har glädjande nog ökat något i antal.

Tillgänglighet till drivmedel, och dagligvaror, är en av många förutsättningar för att kvinnor och män ska kunna bo, verka och leva i alla delar av landet. Regeringen kommer därför att även fortsättningsvis prioritera dessa frågor.

Stockholm den 27 februari 2019

Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.