den 4 juli
Svar på fråga 2001/02:1386 om Säve helikopterstation
Försvarsminister Björn von Sydow
Åsa Torstensson har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att tydliggöra att riksdagens beslut angående Säve helikopterstation gäller.
Frågan om Försvarsmaktens helikopterverksamhet på västkusten och Säve har behandlats vid flera tillfällen i riksdagen. Jag har också besvarat flera frågor i riksdagen i denna sak, bl.a. fråga 2000/01:969 i april 2001 och 2001/02:1302 i juni 2002.
I proposition 1999/2000:30 redovisade regeringen förslag till en förändrad grundorganisation för Försvarsmakten. För sjöstridskrafterna ansåg regeringen att det borde finnas två likvärdiga baser @ Haninge/Berga och Karlskona @ och därtill möjlighet till tillfällig basering i Göteborg. När det gällde helikopterverksamheten föreslog regeringen att helikopterbataljonerna i Boden och Ronneby skulle läggas ned och att bataljonerna i Haninge/Berga och Malmen/Linköping skulle bibehållas. Bataljonen i Haninge/Berga skulle ha sjöoperativ inriktning och bataljonen i Malmen/Linköping markoperativ inriktning. Därutöver skulle det finnas en mindre enhet med markoperativ inriktning i Boden. Regeringen ansåg vidare att verksamhetsdelen vid Säve inom dåvarande helikopterbataljonen i Ronneby skulle kvarstå t.o.m. 2003. Regeringen framhöll vidare i propositionen att en yttäckande beredskap kommer att finnas för att svara mot Försvarsmaktens behov av flygräddning. Likaså kommer, fortsatte regeringen i propositionen, beredskap att finnas för olika typer av räddningsuppdrag. Även i framtiden kommer därför helikopterresurser att vara utbaserade på skilda orter, t.ex. Säve i Göteborg.
Försvarsutskottet delade i sitt betänkande regeringens bedömning i fråga om basering av sjöstridskrafterna (bet. 1999/2000:FöU2). I fråga om helikopterverksamheten ansåg utskottet att omsättningen av gamla helikoptrar och anskaffningen av nya inte innebär att tidpunkten 2003 nu behöver preciseras som en bortre gräns vad avser helikoptrar för Försvarsmaktens eget behov på Säve. Detta bör, anförde utskottet i sitt betänkande, riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Härutöver underströk utskottet i sitt betänkande vikten av att beredskap också framdeles kommer att finnas för att svara mot helikopterberedskap för olika typer av räddningsuppdrag. Utskottet ville i sammanhanget peka på att helikopterresurser därför behöver vara baserade på olika platser i landet för att täcka detta behov, t.ex. Säve i Göteborg och Ronneby. Riksdagen beslutade i enlighet med utskottets förslag (rskr. 1999/2000:168).
Genom en ändring av regleringsbrevet för Försvarsmakten den 15 juni 2000 beslutade regeringen att 2003 inte ska vara en bortre gräns vad avser helikoptrar för Försvarsmaktens eget behov vid Säve, Göteborg.
I april 2001 behandlade riksdagen åter frågan om helikoptrar på västkusten (bet. 2000/01:FöU10). Försvarsutskottet anförde i betänkandet bl.a. följande. Riksdagens tidigare beslut om basering av helikoptrar på Säve bör inte omprövas. Någon ytterligare precisering från riksdagens sida av vilken verksamhet som bör bedrivas på Säve efter 2003 behövs inte. Det bör ankomma på ansvariga myndigheter, inte på riksdagen, att besluta om var enskilda helikoptrar ska baseras för att uppfylla kraven på beredskap m.m. Riksdagen beslutade i enlighet med utskottets förslag (prot. 2000/01:112).
I sitt betänkande Försvarsbeslut för 2002@2004 i november 2001 behandlades frågan om helikopter på västkusten ånyo (bet. 2001/02:FöU2). Försvarsutskottet anförde att det inte hade någon annan uppfattning än den som redovisats tidigare. Riksdagen beslutade i enlighet med utskottets förslag (rskr. 2001/02:91).
Försvarsmakten omsätter nu sin helikopterpark. Flertalet tidigare helikoptrar ska avvecklas och i stället skaffas 18 medeltunga helikoptrar, helikopter 14, och 20 lätta helikoptrar, helikopter 15. De nya helikoptrarna ska levereras under perioden 2002@2009.
Helikopterverksamheten kommer att organiseras i två helikopterbataljoner, varav en bataljon med markoperativ inriktning och en bataljon med sjöoperativ inriktning. Inom Försvarsmaktens bereds frågan om var de nya helikoptrarna ska baseras. Efter vad jag har erfarit kan ett ställningstagande från Försvarsmaktens sida komma under hösten 2002. Beroende på innebörden av detta ställningstagande får regeringen pröva behovet av att återkomma till riksdagen.
När det gäller frågan om helikopterverksamhet på Säve har jag och regeringen ingen annan uppfattning än den som framgår av riksdagens angivna beslut.
Avslutningsvis vill jag erinra om att Försvarsmakten inte har något ansvar för räddningstjänst enligt räddningstjänstlagen (1986:1102). Däremot kan Försvarsmakten inom ramen för verksamhetsgrenen Insatser, i vilken Försvarsmaktens stöd till samhället innefattas, stödja andra myndigheter i deras verksamhetsutövning. Stöd lämnas således till bl.a. räddningstjänsten, polisen och sjukvården. Inom ramen för denna verksamhet har Försvarsmakten träffat avtal med Sjöfartsverket om helikopter i beredskap för sjöräddning på bl.a. Säve i Göteborg.