Säpos roll i Etiopienaffären

Skriftlig fråga 2006/07:1051 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-04-19
Anmäld
2007-04-20
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2007-04-27
Svar anmält
2007-05-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 april

Fråga

2006/07:1051 Säpos roll i Etiopienaffären

av Carina Hägg (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Ödet för de svenskar som har fängslats i Etiopien är i skrivande stund inte klarlagt. Det är också oklart varför de har fängslats. Det förekommer uppgifter om inhuman behandling. Vad som har bekräftats är uppgiften att Säpo har träffat de svenska fångarna i Etiopien. Säpo har också gjort försök att värva anhöriga i Sverige. Utrikesministern delar ansvaret med justitieministern för att så långt möjligt skapa klarhet om den uppkomna situationen. När det gäller Säpos roll ligger ansvaret på justitieministern.

Jag vill fråga justitieministern vad skälet är till att Säpo har agerat i Sverige och i Etiopien i det aktuella fallet och på vems uppdrag det har skett.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1051 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 27 april

Svar på fråga

2006/07:1051 Säpos roll i Etiopienaffären

Justitieminister Beatrice Ask

Carina Hägg har frågat mig vad som är skälet till att Säpo agerat i Sverige och Etiopien i samband med fallet med de svenskar som sitter fängslade där och på vems uppdrag det har skett.

Svenska medborgare har rätt att få konsulärt bistånd när de befinner sig i en nödsituation utomlands. Det kan säkerställas på olika sätt. Utrikesförvaltningen arbetade under åtskilliga veckor med att få konsulärt tillträde till de svenskar som gripits i anslutning till konflikten i Somalia. Trots stora ansträngningar fick UD inte officiell bekräftelse på var personerna befann sig. Därmed fick inte heller Sverige det konsulära tillträde som vid upprepade tillfällen begärdes från svensk sida.

UD fick uppgifter om att Säkerhetspolisen skulle kunna få möjlighet att träffa de frihetsberövade svenskarna. Då detta tycktes vara den enda möjligheten att få kontakt med svenskarna bad UD Säkerhetspolisen om assistans med att få konsulärt tillträde. Säkerhetspolisens kontakter med de anhöriga i Sverige måste ses i det sammanhanget.

Uppdraget i fråga var strikt konsulärt. Säkerhetspolisens besök bidrog till att en av de frihetsberövade, den minderåriga flickan, kunde föras till Sverige samt till att Sveriges ambassad i Addis Abeba nu har konsulärt tillträde till de frihetsberövade.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.