Till innehåll på sidan

Samordning av myndigheternas agerande som arbetsgivare

Skriftlig fråga 2007/08:1647 av Rådström, Britta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-09-12
Anmäld
2008-09-16
Besvarad
2008-09-17
Svar anmält
2008-09-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 september

Fråga

2007/08:1647 Samordning av myndigheternas agerande som arbetsgivare

av Britta Rådström (s)

till statsrådet Mats Odell (kd)

Det statliga styrsystemet har inneburit att myndigheterna fått en betydande frihet att själva forma sin organisation och sin verksamhet. Det har haft stor betydelse för moderniseringen och effektiviseringen av den statliga förvaltningen och dess tjänster. Samtidigt har emellertid decentraliseringen uppenbarligen lett till risker för att summan av de olika besluten inte alltid blir den bästa. Varje myndighet ser till sin budget och disponerar personalresurser utifrån denna. De olika statliga myndigheterna skär ned i personalstyrkan utifrån sin egen budgettilldelning och då beaktas inte hur detta påverkar andra myndigheter. Det tas inte heller hänsyn till lokala eller regionala intressen. Att statlig verksamhet läggs ned eller försvinner har olika konsekvenser beroende på ortens, kommunens eller regionens arbetsmarknads- och servicesituation i övrigt.

Statsrådet skriver: ”Under åren 2008–2017 beräknas 57 400 personer inom den statliga förvaltningen uppnå pensionsålder. Inom ramen för delegeringen är det respektive myndighets ansvar att hantera såväl pensionsavgångar som övriga frågor som rör personalförsörjningen.”

Statsrådet och regeringen har ansvaret för ett samlat Sverige och för att hålla ihop de enskilda myndigheternas agerande som arbetsgivare. Vi har en situation av snabbt fall i antalet statsanställda vilket också kommer att försämra servicen och krympa deras olika åtaganden för glesbygder.

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att åstadkomma en mer samlad statlig arbetsgivarpolitik som gör regionala överväganden?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1647 besvarad av Statsrådet Mats Odell

den 17 september

Svar på fråga

2007/08:1647 Samordning av myndigheternas agerande som arbetsgivare

Statsrådet Mats Odell

Britta Rådström har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att åstadkomma en mer samlad statlig arbetsgivarpolitik som gör regionala överväganden.

När det gäller staten som arbetsgivare kan jag konstatera att den arbetsgivarpolitiska delegeringen inom staten – som beslutats av riksdagen – ligger fast. Enligt denna delegering är det myndigheterna som arbetsgivare som har ansvaret för den statliga arbetsgivarpolitiken.

Arbetsgivarrollen måste utformas från verksamheten vid den enskilda myndigheten och i samverkan med andra arbetsgivare. Riksdag och regering har dock självklart ett ansvar för den statliga verksamhetens inriktning, omfattning och effektivitet. I detta ansvar ingår att besluta om riktlinjer för myndigheternas uppträdande som arbetsgivare och att följa upp och utvärdera hur arbetsgivarrollen utövas.

I arbetsgivaransvaret ingår att medverka till en väl fungerande arbetsmarknad. Det gäller alla arbetsgivare på den svenska arbetsmarknaden och en samverkan dem emellan. Arbetsgivaransvaret måste därutöver utövas på ett sådant sätt att den av statsmakterna beslutade omfattningen och inriktningen av myndigheternas verksamhet inte rubbas. Arbetsgivarpolitiken ska också medverka till att verksamheten vid myndigheterna bedrivs effektivt. I detta ligger bland annat att åstadkomma en god personalförsörjning samt att utveckla personalens kompetens och prestationsförmåga.

Medborgare och företag ställer allt högre krav på tillgänglighet och kvalitet i den offentliga servicen. Erfarenheter visar att samverkan när det gäller att tillhandahålla tjänster kan leda till ökad nytta för medborgare och företag.

Regeringen har utsett en särskild utredare som ska stödja de statliga myndigheterna i deras arbete med att inrätta gemensamma lokala servicekontor (dir. 2007:68). I uppdraget ingår att utreda former för samverkan mellan statliga myndigheter och kommuner och möjligheterna till samverkan med viss kommersiell service. Utredaren överlämnade i mars 2008 delbetänkandet Lättare att samverka – förslag om förändringar i samtjänstlagen (SOU 2008:34). Förslagen syftar till att underlätta samverkan genom vissa förenklingar i samtjänstlagen, bland annat föreslås att kravet på att regeringen ska godkänna samtjänstavtal tas bort. Betänkandet har remissbehandlats och förslagen bereds inom Regeringskansliet.

I utredarens uppdrag ingår bland annat att uppmärksamma hur det arbetsgivarpolitiska ansvaret utövas vid lokal samverkan och överväga om det finns behov av förtydliganden i regelverket. Utredarens arbete ska avslutas med en samlad redovisning av uppnådda resultat senast den 1 november 2009.

I förordningen (2007:713) om regionalt tillväxtarbete finns det bestämmelser om statliga myndigheters medverkan i det regionala tillväxtarbetet. De statliga myndigheterna ska bland annat när verksamhetsminskningar övervägs samråda med andra berörda statliga myndigheter, kommuner, landsting, näringsliv och organisationer om möjligheter att genom samordning eller samverkan upprätthålla eller utveckla verksamheten.

Enligt myndighetsförordningen (2007:515) föreskrivs det bland annat att myndigheten ska verka för att genom samarbete med myndigheter och andra ta till vara de fördelar som kan vinnas för enskilda samt för staten som helhet.

Jag anser mot bakgrund av vad som sägs ovan att den fråga som Britta Rådström ställer är väl omhändertagen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.