Samernas psykiska hälsa

Skriftlig fråga 2015/16:1419 av Amir Adan (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-06-30
Överlämnad
2016-06-30
Svarsdatum
2016-07-14
Sista svarsdatum
2016-07-14
Anmäld
2016-08-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Sametinget har nyligen överlämnat en rapport till regeringen som visar på en bedrövlig situation.

Mer än hälften, 53 procent, av unga samiska kvinnor har haft självmordstankar. Var tredje ung renskötare, 18–28 år, har på allvar övervägt självmord. Var femte vuxen renskötare i alla åldrar har haft självmordsplaner, jämfört med var tionde norrlänning. Även de samiska ungdomarnas ohälsa är större än bland motsvarande norrländska befolkningsgrupp.

En så utbredd psykisk ohälsa, som därtill är markant större i en enskild folkgrupp, är någonting man från politiskt håll behöver hantera och det fort.

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vad avser statsrådet att göra för att förbättra samernas situation?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1419 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr S2016/04607/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1419 av Amir Adan (M) Samernas psykiska hälsa

Amir Adan har frågat mig vad jag avser att göra för att förbättra samernas situation.

Precis som Amir Adan anger så är den psykiska hälsosituationen hos det samiska folket bekymmersam. Det var mot denna bakgrund som regeringen gav Sametinget i uppdrag att sammanställa den kunskap som finns om psykisk ohälsa bland renskötande samer. Syftet med uppdraget var skapa en gemensam bild av såväl utmaningarna som behoven. I oktober 2015 beviljades även Norrbottens läns landsting, Region Jämtland Härjedalen och Västerbottens läns landsting medel för att fram en överenskommelse om samverkan för psykisk ohälsa i Sapmi.

Psykisk ohälsa är ett stort och växande samhällsproblem hos befolkningen i stort. Sedan den 1 januari 2016 har regeringen också antagit en ny strategi inom området psykisk hälsa. Genom en överenskommelse med Sveriges kommuner och landsting satsar regeringen 845 miljoner kronor för att stimulera och stödja huvudmännen utifrån fem olika fokusområden. Regeringen strategi ska stimulera utvecklingen av förebyggande och främjande arbete generellt, men också tidiga insatser till de som inte mår bra eller är i risk. Vi lyfter också fram särskilt utsatta grupper, vilket t.ex. innebär det samiska folket.

Det självmordsförebyggande arbetet måste ske samlat, med en stark aktör som samverkar med andra aktörer samt och i nära dialog med regeringen. I maj 2015 fick Folkhälsomyndigheten regeringens uppdrag att inleda ett arbete med att samordna arbetet nationellt. Det uppdraget har nu förlängts till den 31 december 2016. I uppdraget ingår att utveckla kunskapssammanställning, kunskapsspridning och vägledning och att utveckla uppföljningen av det suicidpreventiva arbetet i samverkan med berörda myndigheter och berörda aktörer. Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen gör även tillsammans en satsning på att utveckla ett konkret kunskapsstöd som ska stödja kommuner och landsting att tillsammans med andra aktörer genomföra breda händelseanalyser för att följa upp och därmed bli bättre på att förhindra självmord bland barn och unga.

Stockholm den 11 juli 2016

Gabriel Wikström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.