Säkrare mobiltelefonnät

Skriftlig fråga 2006/07:779 av Eriksson, Alf (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-03-01
Anmäld
2007-03-01
Besvarad
2007-03-07
Svar anmält
2007-03-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 mars

Fråga

2006/07:779 Säkrare mobiltelefonnät

av Alf Eriksson (s)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Vid naturkatastrofer, som exempelvis stormen Gudrun 2005, är mobiltelefonen oftast sista länken för allmänheten att kunna kommunicera med samhällets olika funktioner. Vid stormen Gudrun konstaterades att mobiltelefonnätet slogs ut efter några timmar på grund av bristfällig alternativ strömförsörjning. Kritiken mot teleoperatörerna var massiv och operatörerna lovade bättring.

För några veckor sedan inträffade stormen Per, och det visade sig att även denna gång slogs mobiltelefonnätet ut i en omfattning som inte kan uppfattas som acceptabel. Länsstyrelsen i Halland konstaterade att problemen till stor del kvarstår och att operatörerna inte tar sitt samhällsansvar. Telia hade en täckning med ca 60 procent, uppgifter från andra operatörer saknas.

Vad tänker statsrådet vidta för åtgärder för att säkra mobiltelefonnätet vid naturkatastrofer?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:779 besvarad av Statsrådet Åsa Torstensson

den 7 mars

Svar på fråga

2006/07:779 Säkrare mobiltelefonnät

Statsrådet Åsa Torstensson

Alf Eriksson har frågat mig vad jag tänker vidta för åtgärder för att säkra mobiltelefonnätet vid naturkatastrofer.

Inom området för elektronisk kommunikation bedrivs ett ständigt arbete med att minska sårbarheten. Post- och telestyrelsen (PTS) har med erfarenheterna efter Gudrun inlett ett arbeta med el- och telesamverkansgrupper både på regional och central nivå. Syftet med dessa grupper är att el- och telebranscherna ska kunna samverka för att på så sätt snabbare kunna återställa de skador som blir i samband med oväder. Arbetet med att öka mobiltelefonnätens driftsäkerhet måste fortsätta och bör i vissa fall kunna intensifieras.

De som tillhandahåller kommunikationsnät eller elektroniska kommunikationstjänster ska enligt lagstiftningen på området se till att verksamheten uppfyller rimliga krav på god funktion och teknisk säkerhet samt på uthållighet och tillgänglighet vid extraordinära händelser i fredstid. Det är PTS ansvar att se till att berörda aktörer uppfyller detta krav. Situationen i samband med stormarna understryker betydelsen av att operatörerna tar detta ansvar och att PTS kontrollerar att så sker genom myndighetens tillsyn.

PTS har vidare i uppdrag att verka för att näten är robusta. Staten har för dessa ändamål under de senaste åren tillfört ca 200 miljoner kronor. Finansieringen används för att upphandla insatser som ökar robustheten i näten. Jag vill i sammanhanget även hänvisa till det uppdrag som regeringen har givit PTS att på ett detaljerat vis beskriva och analysera utvecklingen av utbyggnaden av mobila kommunikationsnät. Uppdraget ska redovisas senast den 1 april 2007.

Jag har haft samtal med företrädare för Telia Sonera om utvecklingen i de av stormarna Gudrun och Per drabbade områdena men ser också det allvarliga i att många avbrott lång tid efter ovädren inte har blivit åtgärdade. Vid möte med Krisberedskapsmyndigheten har också de redovisat sin syn på förhållandena. Jag följer utvecklingen noga i de drabbade områdena och operatörernas arbete för att öka driftsäkerheten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.