Säkrande av polisens helikoptrar

Skriftlig fråga 2009/10:35 av Bodström, Thomas (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-09-29
Anmäld
2009-09-29
Besvarad
2009-10-07
Svar anmält
2009-10-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 september

Fråga

2009/10:35 Säkrande av polisens helikoptrar

av Thomas Bodström (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

För några dagar sedan rånades en värdedepå på ett mycket spektakulärt sätt, med hjälp av en helikopter. Polisens egna helikoptrar sattes ur skick under natten genom en bombattrapp. Detta kunde göras på grund av att säkerheten runt helikoptrarna var minst sagt usel. Sedan ett år tillbaka finns det en utredning som pekar på att samhällsviktiga helikopterverksamheter måste ha ett högt skalskydd. Därutöver har polisen i en egen rapport pekat på den bristande säkerheten. Det verkar tyvärr som om passivitet hos justitieministern lett till denna situation. Jag vill därför fråga justitieministern:

Vilka åtgärder avser justitieministern nu att vidta för att säkra polisens helikoptrar på längre sikt?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:35 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 7 oktober

Svar på fråga

2009/10:35 Säkrande av polisens helikoptrar

Justitieminister Beatrice Ask

Thomas Bodström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkra polisens helikoptrar på längre sikt.

Frågan om polishelikoptrarnas basering är inte ny. Den låg på regeringens bord under Thomas Bodströms tid som justitieminister. År 2005 hemställde Rikspolisstyrelsen till regeringen om att få vara kvar på Försvarsmaktens område i Berga söder om Stockholm. Skälet var att Försvarsmakten hade sagt upp polisens tillfälliga förhyrning, bland annat med hänvisning till att den egna helikopterverksamheten skulle lämna Berga i enlighet med försvarsbeslutet 2004. Den dåvarande regeringen lyckades inte lösa problemet utan helikoptrarna fick flytta till en temporär bas på Värmdö där de står i dag.

Sedan dess har polisen trots stora ansträngningar inte hittat någon permanent bas för helikoptrarna. Flera tänkbara alternativ finns men av olika skäl har berörda myndigheter inte funnit en lösning för en bättre placering eller att göra dagens temporära bas permanent, vilket är viktigt för att kunna stärka det fasta skalskyddet.

Polisen har nu intensifierat sitt arbete för att finna en mer permanent bas. Det är min bestämda uppfattning att den frågan måste få en snar lösning. Beroende på val av alternativ måste flera myndigheter samarbeta för att åstadkomma detta.

Oavsett om polishelikoptrarnas basering är tillfällig eller ej är det helt oacceptabelt att de kan sättas ur spel med så enkla medel som i det aktuella fallet. Polisens helikoptrar ska självklart ha ett fullgott skydd. Det är en uppgift för polisen att bevaka och på annat sätt skydda sin egendom, men det har uppenbarligen inte fungerat i det här fallet. Jag har försäkrat mig om att polisen nu ser över sina rutiner kring detta.

Ett annat sätt att förstärka skyddet kan vara att uppställningsplatser för polisens helikoptrar kan beslutas som skyddsobjekt. Detta föreslås i betänkandet Skyddet för samhällsviktig verksamhet (SOU 2008:50) som överlämnades till försvarsministern i maj 2008. Betänkandet bereds för närvarande i Regeringskansliet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.