säkerhet för värnpliktiga

Skriftlig fråga 1999/2000:993 av Jóhannesson, Berit (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-05-23
Anmäld
2000-05-30
Besvarad
2000-05-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 maj

Fråga 1999/2000:993

av Berit Jóhannesson (v) till försvarsminister Björn von Sydow om säkerhet för värnpliktiga

Den 18 maj 2000 inträffade en tragisk händelse när en värnpliktig soldat sköts till döds på Stockholms slott. Enligt TT betraktar polis och militär händelsen som en olycka, även om den militära ledningen understryker att varje vådaskott föregås av ett regelbrott. Då huvudansvaret för de värnpliktigas säkerhet ligger hos Försvarsmakten är det nödvändigt att rutiner och organisation ses över så att något liknande inte inträffar igen.

Jag har tidigare frågat försvarsministern om vad han tänker göra för att uppnå maximal säkerhet för de värnpliktiga, men mot bakgrund av händelsen den 18 maj anser jag att frågan är motiverad att ställas ännu en gång.

Jag vill därför fråga försvarsministern:

Vilka åtgärder avser försvarsministern att vidta för att de värnpliktigas säkerhet ska öka?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:993 besvarad av

den 18 maj

Svar på fråga 1999/2000:993 om säkerhet för värnpliktiga

Försvarsminister Björn von Sydow

Berit Jóhannesson har frågat mig vad jag avser vidta för åtgärder för att öka säkerheten för de värnpliktiga. Hon har ställt frågan med anledning av den tragiska händelsen vid Kungliga slottet i Stockholm den 18 maj 2000.

Det pågår för närvarande en polisutredning i syfte att klarlägga eventuella ansvarsförhållanden. Även Yrkesinspektionen och Försvarsmakten har precis påbörjat separata utredningar för att ta reda på vad som har hänt. Jag vill inte föregripa utredningarnas resultat och diskutera eventuella behov av förändringar.

Som jag tidigare har svarat Berit Jóhannesson arbetar Försvarsmakten kontinuerligt på att förbättra säkerheten för både anställd och totalförsvarspliktig personal. T.ex. bearbetas och förbättras ständigt säkerhetsinstruktionen för Försvarsmakten. Men det viktigaste arbetet inom Försvarsmakten för att förebygga olyckor och skador sker genom att påverka attityder hos både anställda och totalförsvarspliktiga och därigenom öka säkerhetsmedvetandet hos dem. Detta sker främst genom utbildningsinsatser.

Jag håller mig fortlöpande informerad om utvecklingen och de åtgärder Försvarsmakten vidtar för att öka säkerheten för både totalförsvarspliktiga och anställd personal.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.