Ryckig och dåligt förankrad försvarspolitik

Skriftlig fråga 2013/14:625 av Anders Karlsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-05-15
Överlämnad
2014-05-16
Anmäld
2014-05-19
Besvarad
2014-05-21
Sista svarsdatum
2014-05-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsminister Fredrik Reinfeldt (M)

 

Vi har haft en sittande försvarsberedning sedan 1999. Försvarsberedningen är ett forum för konsultationer mellan regeringen och representanter för de politiska partierna i riksdagen. Strävan är att nå en så bred enighet som möjligt om hur Sveriges säkerhets- och försvarspolitik ska utformas.

Regeringens hantering av försvars- och säkerhetsfrågorna under de gångna åtta åren har präglats av tvära kast mellan olika ståndpunkter. Först avskaffades värnplikten, och Försvarsmakten ströps ned rent budgetmässigt. Den moderate försvarsministern avgick 2007 i protest efter ett år och ersattes av en moderat vapenvägrare som hade ett tydligt uppdrag att stödja besparingarna på försvaret. Denne försvarsminister fick avgå 2012 för att undvika en skandal för regeringen när den hemliga vapenfabriken i Saudiarabien avslöjades. Under den tredje moderata försvarsministern började nya vindar blåsa allt eftersom krisen i Försvarsmaktens beredskap blottlades och krisen i Ukraina djupnade. Moderaterna fortsatte dock ett tag till att hålla emot andra borgerliga partiers och socialdemokraternas krav på att satsningar kanske behövdes utifrån det mer spända läget mellan Ryssland och övriga Europa, exempelvis på Gotland. Innan Ukrainakrisen blossade upp beslutade regeringen också om ett sparbeting för bland annat försvaret, och det fanns med när vårbudgeten lades fram. Senare i april presenterar så regeringspartierna, under stort larmande, en ofinansierad satsning på försvaret för de kommande tio åren. Även kryssningsrobotar dök upp på förslag.

Regeringen har inte särskilt seriöst skött försvarsfrågorna. I ett mycket tidigare skede borde Försvarsberedningen och försvarsutskottet diskuterat och utrett vad det nya försvaret, som röstades igenom med liten marginal, hade för konsekvenser för försvarsutgifterna. Samtidigt borde regeringen ha öppnat för en överenskommelse om finansieringen.

Mot bakgrund av vilka fakta och omständigheter har statsministern genom regeringen valt att göra försvarsutspel utan förankring i Försvarsberedningen och då främst bland oppositionen?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:625 besvarad av Anders Karlsson (S)

Dnr Fö2014/975/SSP

Försvarsdepartementet

Försvarsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:625 av Anders Karlsson (S)

Ryckig och dåligt förankrad försvarspolitik

Anders Karlsson har frågat statsministern mot bakgrund av vilka fakta och omständigheter som statsministern genom regeringen har valt att göra försvarsutspel utan förankring i Försvarsberedningen och då främst bland oppositionen. Frågan har överlämnats till mig.

Den 11 juli 2013 gav jag Försvarsberedningen i uppdrag att, med utgångspunkt i dess säkerhetspolitiska rapport, göra en analys av det svenska försvaret och lämna förslag för tiden efter 2015. Försvarsberedningen utgör ett forum för långsiktiga samtal mellan regeringen och representanter för de politiska partierna i Sveriges riksdag. Försvarsberedningen fyller ett viktigt syfte i att uppnå bred politisk förankring i försvars- och säkerhetspolitiska frågor. En stabilitet som jag värnar om.

Det svenska försvarets utgifter måste alltid vägas mot andra statsfinansiella åtaganden. Att göra en väsentlig ökning av satsningarna på försvaret är därför en fråga som inte enbart kan avgöras av Försvarsberedningen utan kräver en samlad avvägning.

Mot bakgrund av den senaste tidens oroande omvärldsutveckling är allianspartierna överens om en stegvis förstärkning av försvarsanslagen fram till 2024 då ökningen uppgår till 5,5 miljarder kronor årligen, inklusive finansieringsförslag. Detta utgjorde allianspartiernas samlade besked i Försvarsberedningens arbete i förhoppningen att det skulle utgöra grunden för en bred överenskommelse över blockgränsen.

Den 15 maj 2014 lämnade Försvarsberedningen sin rapport Försvarets av Sverige – Starkare försvar för en osäker tid (Ds 2014:20). Det är glädjande att det finns ett brett stöd i Försvarsberedningen för huvuddragen i rapporten.

Stockholm den 21 maj 2014

Karin Enström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.