Rutiner för hivtest

Skriftlig fråga 2008/09:563 av Linna, Elina (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-02-03
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2009-02-09
Besvarad
2009-02-18
Svar anmält
2009-02-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 februari

Fråga

2008/09:563 Rutiner för hivtest

av Elina Linna (v)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

En undersökning gjord av Sveriges Radio visar att det finns stora brister bland landets vårdcentraler när det gäller rutiner kring hivtest. Testet ska vara gratis och man ska kunna vara anonym. I SR:s undersökning var det bara var tredje vårdcentral som följde dessa regler. Rutinerna brast både i möjligheten att få vara anonym och i möjligheten att göra testet gratis. Dessutom var det en majoritet av de vårdcentraler som var med i undersökningen som inte utförde hivtest, detta trots att samtliga vårdcentraler har en skyldighet att ta emot den som vill göra ett test.

Dessa brister är oacceptabla. Antalet hivsmittade har ökat i Sverige de senaste åren och det är ytterst viktigt att samhället erbjuder lättillgängliga testmöjligheter.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Göran Hägglund:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att bristerna kring hivtest på vårdcentralerna ska åtgärdas?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:563 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 18 februari

Svar på fråga

2008/09:563 Rutiner för hivtest

Statsrådet Maria Larsson

Elina Linna har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att bristerna kring hivtest på vårdcentralerna ska åtgärdas.

Ansvaret för att se till att hivtestning och andra smittskyddsåtgärder vidtas vilar enligt smittskyddslagen (2004:168) på respektive landsting. Läkare som misstänker att en patient bär på en allmänfarlig sjukdom är skyldig att skyndsamt undersöka patienten och ta de prover som behövs. Av smittskyddslagen framgår dessutom att den undersökning som behövs för att minska risken för smittspridning ska vara kostnadsfri för patienten om det är fråga om en allmänfarlig sjukdom.

Enligt dessa bestämmelser är det läkaren som har att avgöra när en patient misstänks bära på en allmänfarlig sjukdom. Smittskyddslagen ger därmed ingen rätt till hivtestning i fall där det uppenbarligen inte behövs. Av förarbetarna till lagen framgår att läkaren ska grunda sina beslut på omständigheter i det enskilda fallet samt att bestämmelserna ska ges en generös tillämpning.

Regeringen antog förra året en förordning om provtagning för hivinfektion där patientdatalagens krav på identitetsuppgifter undantas i samband med provtagning för hivinfektion om patienten önskar få genomföra en anonym hivtestning. Möjligheten att få anonym hivtestning har funnits sedan 1986.

Socialstyrelsen har tagit fram en handbok med vägledning för den hälso- och sjukvårdspersonal som arbetar praktiskt med smittspårning av sexuellt överförbara infektioner.

Socialstyrelsen framhåller särskilt att hälso- och sjukvården redan vid de första kontakterna med den som vill testa sig bör vinnlägga sig om att respektera personens önskan om att få förbli anonym. Vårdcentraler, läkare och kliniker ska utforma sina rutiner så att den som vill testa sig, inte behöver uppge sina personuppgifter redan vid registreringen inför läkarbesöket.

Socialstyrelsen har ett samordningsansvar för smittskyddet i landet och har därigenom också möjlighet att granska hur en enskild läkare har handlagt en smittskyddsfråga eller smittskyddet i ett landsting i sin helhet eller en viss aspekt i alla landsting. Socialstyrelsen har gått ut med information till vårdgivarna om skyldigheten att kunna erbjuda anonym provtagning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.