Rovdjurspolitiken

Skriftlig fråga 2010/11:452 av Sandberg, Gunnar (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-04-15
Anmäld
2011-04-15
Besvarad
2011-04-20
Svar anmält
2011-04-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 april

Fråga

2010/11:452 Rovdjurspolitiken

av Gunnar Sandberg (S)

till miljöminister Andreas Carlgren (C)

Jämtlands län har världens tätaste björnstammar. Det har ibland uppstått problem men aldrig större än att de kunnat hanteras. I Lillhärdal i Härjedalen bedrivs fäbodbete av fem djurägare som tillsammans har ca 200 djur gående på fäbodbete från slutet av maj till slutet av augusti. Fäbodbetet behövs för att åkerarealen inne i byn inte räcker till för sommarbete och vinterfoder. Det är även en turistattraktion att ha djuren strövandes fritt i skogen och av avgörande betydelse för att djurägarna ska kunna driva sina företag.

Det har aldrig skett en björnattack på ett enda tamdjur trots världens starkaste björnstammar. Men på snart två års vargförekomst har fyra av byns fem djurägare fått sina djur attackerade. En annan värdefull kultur- och turistattraktion är rennäringen som redan i dag har stora bekymmer med det totala rovdjurstrycket.

Sverige har tagit sitt nationella ansvar för våra stora rovdjurs bevarande genom en överstor björnstam, en stark lodjursstam, kungsörnar och en järvstam som ökar. En ytterligare påfyllning av vargar från 200 till 450 individer, som föreslagits i en utredning, kan vara slutet på en lång jämtländsk kultur av fäbodbruk och rennäring.

Jämtlands län består av många avfolkningsbygder och behöver värna all den näringsverksamhet som finns. Utan möjligheter till djurhållning med fäbodbruk, jakt, fiske och den turism som detta medför har delar av vår bygd svårt att överleva.

Vad avser miljöministern att göra åt situationen att näringsverksamheter i glesbygd påverkas negativt av alltför stora rovdjurstammar?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:452 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 20 april

Svar på fråga

2010/11:452 Rovdjurspolitiken

Miljöminister Andreas Carlgren

Gunnar Sandberg har frågat mig vad jag avser att göra åt situationen att näringsverksamheter i glesbygd påverkas negativt av alltför stora rovdjursstammar.

Jag vill först klargöra att jag på fullaste allvar tar den oro och frustration som enskilda människor i rovdjurstäta områden kan känna över risken för rovdjursangrepp på sina tamdjur och näringsverksamhet.

Målet för rovdjurspolitiken är att Sverige ska ha livskraftiga stammar av björn, järv, lo, varg och kungsörn och att varje art ska finnas inom artens naturliga utbredningsområde.

Majoriteten av svenska folket vill ha en livskraftig vargstam. Konsekvenserna av detta bärs av en minoritet av befolkningen som bor och verkar i områden där rovdjuren förekommer. Förvaltningen av rovdjuren har nu delegerats till länen. Viktiga beslut om rovdjursförvaltningen fattas redan av viltförvaltningsdelegationerna. Vartefter kommer alltmer av beslutsfattande att föras ned till människor som lever på landsbygden tillsammans med rovdjuren. Riksdagen har vidare tillfälligt begränsat vargstammens tillväxttakt.

Regeringen tillsatte under 2010 en särskild utredare som ska utvärdera de långsiktiga målen för rovdjursstammarna. Den 20 april 2011 kommer utredningen att redovisa ett delbetänkande om bedömning av gynnsam bevarandestatus för björn, järv, lodjur och varg. Förslaget kommer att remitteras. När utredningen ska slutredovisas kommer också förslag till långsiktiga målnivåer för björn, varg, järv och lodjur, preciserade utifrån såväl gynnsam bevarandestatus som de socioekonomiska förutsättningarna.

Inom ramen för Landsbygdsprogrammet och viltskadeersättningarna finns möjlighet att ansöka om medel för att förebygga och kompensera för problem med allvarliga olägenheter som rovdjurens närvaro kan orsaka. Skyddsjakt är ett annat instrument som är en viktig del av en fungerande rovdjursförvaltning.

Med den nya rovdjurspolitiken har vi infört en flexibel rovdjursförvaltning där människorna som berörs av förvaltningen också gjorts delaktiga i besluten. Det är viktigt för mig att det finns en acceptans för rovdjuren bland de människor ute i landet som lever nära rovdjuren. Jag vill nämna att det finns goda exempel på nya turistverksamheter som utvecklats tack vare den rovdjursförekomst som finns inom främst landsbygden. Verksamheterna genererar inte bara rika naturupplevelser och ökad förtjänst för de lokala näringsidkarna, utan även en förståelse och insikt för de förhållanden som råder på olika ställen i vårt land. Jag kommer att fortsätta att arbeta för rovdjurens bevarande och för en förbättrad samexistens mellan människa och rovdjur. Människor som besöker olika delar av Sverige ska få möjlighet att uppleva vår vilda fauna, dock utan att våra betespräglade näringar för den skull äventyras.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.