rökning bland ungdomar

Skriftlig fråga 2000/01:1414 av Rizell, Fanny (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-06-15
Besvarad
2001-07-24
Anmäld
2001-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 juni

Fråga 2000/01:1414

av Fanny Rizell (kd) till socialminister Lars Engqvist om rökning bland ungdomar

I Sverige börjar i genomsnitt 70 ungdomar att röka varje dag. Det är vuxnas ansvar att fungera som förebilder för att ungdomar i stället ska välja att inte börja röka. Det är också vuxnas ansvar att de restriktioner som gäller för försäljning av tobak efterlevs.

Uppgifter från En rökfri generation visar på ett tydligt samband mellan föräldrars inställning till rökning och huruvida barnen blir rökare. I familjer där föräldrarna själva inte röker och inte heller tillåter barnen att röka visar det sig att 10 % av barnen röker. Motsvarande siffra i familjer där föräldrarna både röker och tillåter barnen att röka är hela 38 %.

I dag bedrivs arbete genom olika organisationer och i skolvärlden för att upplysa om rökningens skadeverkningar och förebygga att ungdomar börjar röka. Detta är oerhört viktigt för att förändra attityder och ideal bland ungdomar. Samtidigt måste föräldrar få information och stöd för att i sin tur kunna stötta sina ungdomar att inte börja röka. Därför blir min fråga till ministern:

Vilka åtgärder är ministern beredd att vidta för att stötta föräldrar i arbetet mot rökning bland ungdomar?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1414 besvarad av

den 25 juli

Svar på fråga 2000/01:1414 om rökning bland ungdomar

Socialminister Lars Engqvist

Fanny Rizell har frågat mig om vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att stötta föräldrar i arbetet mot rökning bland ungdomar.

Man vet i dag att tobaksdebuten inte sker till följd av ett väl genomtänkt personligt val vid ett bestämt tillfälle. I stället handlar det om en process i flera steg, där varje steg påverkas av en rad personliga, sociala och miljömässiga faktorer. För att undvika att ungdomar börjar att använda tobak krävs därmed åtgärder på olika områden och av olika aktörer i samhället, bl.a. föräldrar, skola, frivilligorganisationer m.fl. I dag genomförs också en mängd aktiviteter inom olika delar av samhället för att förmå ungdomar att avstå från att använda tobak.

Nationella folkhälsokommittén har i sitt slutbetänkande Hälsa på lika villkor (SOU 2000:91) lämnat förslag till lagändringar på tobaksområdet. Ett av förslagen innebär införandet av ett licensieringssystem för tobaksförsäljning. Ett annat förslag behandlar rökfria serveringsmiljöer och tar sikte inte minst på att tobaksrökning är ett påtagligt inslag i de kafémiljöer där ungdomar ofta vistas. I samband med vårpropositionen anslogs 30 miljoner kronor per år under tre års tid för att förstärka arbetet med tobaksprevention. Mot bakgrund av bl.a. Nationella folkhälsokommitténs förslag och de medel som avsatts för tobakspreventivt arbete avser regeringen att presentera en proposition med förslag till åtgärder på tobaksområdet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.