Rökfria uteserveringar

Skriftlig fråga 2008/09:1001 av Axelsson, Lennart (s)

Axelsson, Lennart (s)

den 1 juni

Fråga

2008/09:1001 Rökfria uteserveringar

av Lennart Axelsson (s)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

Nu är det fyra år sedan vi fick rökfritt på krogarna i Sverige. Det har blivit en succé – en succé för folkhälsan, trivseln och för arbetsmiljön. En stor majoritet av befolkningen, gäster och anställda och arbetsgivare är mycket nöjda. Väldigt få vill gå tillbaka till förhållandena som rådde innan. Riksdagens mål för år 2014 säger att ingen ofrivilligt ska utsättas för andras tobaksrök i sin omgivning. Därför är det dags att gå vidare. Det är dags att göra uteserveringarna rökfria också. Som gäst ska man inte tvingas sitta inne om man vill ha rökfri miljö. Allt fler ordnar uteserveringar som är inbyggda, men där rökning är tillåten. Det innebär att personal och gäster som vill sitta i den trevliga miljön utsätts för rökningen. Det behövs ett regelverk som garanterar att uteserveringar blir rökfria miljöer. 73 procent av svenskarna är positiva till att införa rökfritt på uteserveringar, visar en ny undersökning. Nu kräver Hotell- och restaurangfackets Ella Niia och ledamöter från Svenskt Nätverk för Tobaksprevention att rökförbudet på krogen utvidgas till att även omfatta utomhusmiljön.

Jag håller med om att det nu är tid att ta ytterligare ett steg mot en ännu bättre folkhälsa och göra uteserveringar och andra offentliga utemiljöer rökfria.

Min fråga till statsrådet är om hon avser att verka för rökfria uteserveringar och andra offentliga utemiljöer.

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2009-06-01 Anmäld: 2009-06-01 Besvarad: 2009-06-10 Svar anmält: 2009-06-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2009-06-10)