Riskkapitalbolag inom vården och skatteflykt

Skriftlig fråga 2007/08:1172 av Axelsson, Lennart (s)

Axelsson, Lennart (s)

den 7 maj

Fråga

2007/08:1172 Riskkapitalbolag inom vården och skatteflykt

av Lennart Axelsson (s)

till finansminister Anders Borg (m)

Riskkapitalbolag har som affärsidé att köpa företag, effektivisera dem och sälja dem vidare med vinst efter i genomsnitt fyra och ett halvt år. Just nu är äldreomsorgen en het bransch. Sammanlagt drivs 188 äldreboenden i landet av Aleris, Carema och Attendo Care och ägarna hoppas på god vinst när vårdbolagen säljs vidare. Men hur gör bolagen för att konkurrera ut de små privata företagen? Det handlar inte bara om personaltäthet när de konkurrerar ut andra vårdbolag. TV 4:s Kalla fakta har hittat en annan förklaring i skatteparadisen. De avslöjar där att Attendo Cares huvudägare Industri Kapital som har kontor i Stockholm trots detta ägs av bolaget Augustas i Luxemburg som i sin tur ägs av Industri Kapitals fonder i skatteparadiset Jersey. Det är ju bara en fiktion att man har verksamheten baserad på Jersey, i själva verket så är ju bara Jersey en sluss. Målet med det är ju att slippa att skatta i det land man är verksam, säger författaren och journalisten Gunnar Lindstedt, som har granskat riskkapitalbolagen.

I programmet medverkar också en tjänsteman från Skatteverket som menar att dagens lagstiftning inte är tillräcklig för att stoppa den här formen av skatteflykt.

Min fråga till finansministern är om han är beredd att föreslå förändringar i lagstiftningen som sätter stopp för denna form av skatteflykt.

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2008-05-07 Anmäld: 2008-05-07 Besvarad: 2008-05-14 Svar anmält: 2008-05-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2008-05-14)