Till innehåll på sidan

Riksrevisionens granskning av bistånd till multilaterala organisationer

Skriftlig fråga 2021/22:342 av Aron Emilsson (SD)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2021-11-04
Överlämnad
2021-11-04
Anmäld
2021-11-09
Inte besvarad
2021-11-10
Sista svarsdatum
2021-11-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

 

Riksrevisionen har i en granskning (RIR 2021:28) tittat närmare på svenskt bistånd till multilaterala organisationer. I samband med granskningen framförs kritik på ett antal områden. Den främsta kritiken rör regeringens och UD:s hantering av biståndet till multilaterala organisationer. Totalt uppgår det svenska biståndet till multilaterala organisationer till cirka 27 miljarder kronor årligen. Därför är det mycket angeläget att styrningen av dessa ekonomiska medel är ändamålsenlig.

Ett problem med biståndet till dessa organisationer är att regeringen inte sätter upp mål för vilka resultat de strategier som styr multilateralt samarbete ska uppnå. Ett annat är att inga riskanalyser kopplat till det kärnstöd som ges till organisationerna görs, och i rapporten konstateras det också att regeringen inte har efterfrågat några sådana. Därmed menar Riksrevisionen att regeringen kan ha förbisett avgörande risker när beslut fattas. Det finns indikatorer som UD redogör för, men inte vilka som är av särskild betydelse eller hur svagheter påverkar bedömningarna.

Vare sig organisationsstrategier eller enskilda kärnstöd följs systematiskt upp av UD. Detta får till följd att det inte går att följa organisationernas resultat eller kärnstödens bidrag till de svenska biståndsmålen. Viss kritik framförs även mot hur Sida landar i sina riskbedömningar och hur lärdomar från uppföljningar som görs påverkar nya insatser.

Utifrån kritiken lämnar Riksrevisionen ett antal rekommendationer till Sida, UD och regeringen. Dessa består bland annat i att regeringen bör säkerställa att målen uppnås för de strategier som styr kärnstödet, att det görs dokumenterade riskanalyser inför beslut samt att dessa följs upp. Vidare rekommenderas dokumenterad uppföljning av varje organisationsstrategi och att det bör övervägas om UD och Sida ska göra en dokumenterad samlad uppföljning av kärnstödet och multi-bi-stödet till respektive organisation.

Med anledning av Riksrevisionens granskning av svenskt bistånd till multilaterala organisationer vill jag fråga statsrådet Per Olsson Fridh:

 

Tänker statsrådet ta några initiativ i enlighet med Riksrevisionens rekommendationer?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:342 besvarad av Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

UD2021/ 16 316 Utrikesdepartementet Statsrådet Olsson Fridh Till riksdagen

Meddelande om uteblivet svar på fråga 2021/22:342 av Aron Emilsson (SD) Riksrevisionens granskning av bistånd till multilaterala organisationer

Som utgångspunkt besvarar en övergångsregering inte interpellationer eller skriftliga frågor. Vissa frågor, bl.a. frågor som rör EU-ärenden eller rena sakförhållanden, kan det dock bli aktuellt att besvara. Bedömningen är att denna skriftliga fråga inte är sådan att den bör besvaras av en övergångsregering. Frågan kommer därför inte att besvaras.

Stockholm den 10 november 2021

Enligt uppdrag

Anna Hammargren

Expeditionschef

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.