Riksprislistan för fristående skolor

Skriftlig fråga 2009/10:427 av Pertoft, Mats (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-01-22
Anmäld
2010-01-22
Besvarad
2010-01-27
Svar anmält
2010-01-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 januari

Fråga

2009/10:427 Riksprislistan för fristående skolor

av Mats Pertoft (mp)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

Den 21 december 2009 fastställde Skolverket riksprislistan för fristående gymnasieskolor för år 2010. Prislistan räknades fram på ett helt nytt sätt.

Reaktionerna på riksprislistan har varit mycket kraftiga och nu har även regeringen agerat och dragit tillbaka den nya riksprislistan. Det finns en bred politisk majoritet i Sveriges riksdag om att ersättningen till fristående skolor ska utgå ifrån lika villkor för skolorna oberoende av huvudman.

Det finns en komplikation i det nya systemet i och med att man utgår ifrån att det är möjligt att redan under december månad få fram en detaljerad budget från kommunernas skolbudget som är nedbruten på elev- och gymnasieprogramnivå. Detta torde vara mycket svårt utifrån kunskapen om den kommunala budgetprocessen och det kan utan vidare visa sig nödvändigt att ändra beräkningssätt radikalt och återgå till en uppdaterad version av det gamla sättet att räkna på. Men det torde kräva ett nytt riksdagsbeslut.

Min fråga till statsrådet är:

Är utbildningsministern beredd att ta initiativ till en lagändring ifall det visar sig att det nya sättet att beräkna riksprislistan inte fungerar som det är tänkt?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:427 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 27 januari

Svar på fråga

2009/10:427 Riksprislistan för fristående skolor

Utbildningsminister Jan Björklund

Mats Pertoft har frågat mig om jag är beredd att ta initiativ till en lagändring i fall det visar sig att det nya sättet att beräkna riksprislistan för ersättning till fristående gymnasieskolor inte fungerar som det är tänkt.

Nya bestämmelser för ersättning till fristående skolor och annan enskild verksamhet trädde i kraft den 1 juli 2009 och tillämpas första gången på bidrag för kalenderåret 2010. Förordningsändringen föregicks av propositionen Offentliga bidrag på lika villkor (prop. 2008/09:171). Riksdagen fattade beslut i enlighet med propositionen den 10 juni 2009 (bet. 2008/09:UbU13, rskr. 2008/09:280). I propositionen gjorde regeringen bland annat bedömningen att kommunens budget för verksamheten det kommande året bör ligga till grund för bestämningen av bidragen till fristående skolor och annan enskild verksamhet. Avsikten med förändringen är att kommunala skolor och fristående skolor i högre grad ska kunna verka på samma villkor. Underlaget för propositionen var betänkandet Bidrag på lika villkor (SOU 2008:8) samt de remissyttranden som lämnats på betänkandet. En stor majoritet – inbegripet såväl företrädare för fristående skolor som enskilda kommuner – av remissinstanserna ställde sig positiva till att bidragen ska grundas på kommunernas budget för det kommande året.

Statens skolverk har nu, liksom tidigare, regeringens bemyndigande att meddela föreskrifter om bidragsbeloppens storlek enligt den så kallade riksprislistan för ersättning till fristående skolor. Tidigare baserades riksprislistan på kommunernas redovisade faktiska kostnader per program under de tre föregående åren. Enligt en ny bestämmelse i förordningen (1996:1206) om fristående skolor och viss enskild verksamhet inom skolområdet ska berörda kommuners budgeterade bidragsbelopp för det kommande året ligga till grund för bidragsbeloppen. Då liksom nu ska ersättningsbeloppet motsvara det genomsnittliga ersättningsbeloppet i riket för en elev på respektive program.

Ersättning enligt riksprislistan lämnas i det fall elevens hemkommun inte erbjuder motsvarande utbildning. Enligt Skolverket omfattas cirka en fjärdedel av alla elever i fristående gymnasieskolor av riksprislistan. Det vanliga är alltså att hemkommunen kan erbjuda de program som finns i gymnasieskolan, i egen regi eller i samverkan med annan kommun. Då ska ersättningen till den fristående skolan beräknas enligt samma grunder som kommunen tillämpar vid resursfördelning till den egna utbildningen.

Riksprislistan för fristående gymnasieskolor 2010, som Skolverket beslutade om den 22 december 2009, innebär oväntat kraftigt sänkta ersättningar jämfört med ersättningen enligt 2009 års riksprislista. Regeringen bedömer att underlaget för den nya riksprislistan är otillräckligt. Frågan behöver därför analyseras, vilket Skolverket kommer att ges i uppdrag att göra. Jag kommer att ta ställning till behovet av att i något avseende ändra bestämmelserna om fastställande av ersättning till fristående gymnasieskolor enligt riksprislistan när Skolverkets analys är klar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.