Riksintag för gymnasieskola

Skriftlig fråga 2005/06:417 av Johansson, Lars (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-11-21
Anmäld
2005-11-21
Besvarad
2005-11-30
Svar anmält
2005-11-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 november

Fråga 2005/06:417 av Lars Johansson (s) till statsrådet Ibrahim Baylan (s)

Riksintag för gymnasieskola

”Den seglande gymnasieskolan” är ett unikt gymnasieprogram inom Öckerö kommun. Elever tillbringar en tredjedel av studietiden på ett seglande skolfartyg. Grundtanken är att motivera eleverna så mycket att skolan förblir trivsam och att ungdomarna lämnar gymnasiet med mer än bara teoretisk kunskap och med en vilja att vidareutbilda sig.

Utbildningen har inte bara betytt mycket utan också blivit väldigt populär. Det har också fått till följd att programmet har väldigt höga intagningspoäng. Att utbildningen inte har riksintag har tyvärr inneburit att många elever, trots att de har kompetens, inte har möjlighet att gå på skolan.

Samtidigt kostar utbildningen mer för hemkommunen än ett traditionellt samhällsvetenskapligt program, och i dag finns det många kommuner som inte är beredda att betala priset för sina elever. Det har fått till följd att många elever tillsammans med föräldrar fått lägga ned åtskilliga timmar på att försöka övertyga kommuner om utbildningens värde. I vissa fall har det gått så långt att elever tvingats skriva sig i andra kommuner. 

I dag finns det ingen motsvarighet till utbildningen i Sverige. Därför bör den vara öppen för alla, oavsett var man bor, och riksintag bör införas.

Mot bakgrund av beskrivningen ovan vill jag fråga om statsrådet Ibrahim Baylan avser att tillmötesgå Öckerö kommuns framställan.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:417 besvarad av

den 30 november

Svar på fråga 2005/06:417 om riksintag för gymnasieskola

Statsrådet Ibrahim Baylan

Lars Johansson har frågat mig om jag avser att tillmötesgå Öckerö kommuns framställan om riksrekrytering för gymnasieprogrammet ”Den seglande gymnasieskolan”. Jag vill inledningsvis säga att frågan måste bygga på ett missförstånd. Någon sådan ansökan finns inte registrerad vare sig hos Skolverket eller hos Utbildnings- och kulturdepartementet.

 Jag vill ändå passa på att delge Lars Johansson min syn på elevers möjligheter att söka utbildning i annan kommun genom så kallad frisökning och riksrekrytering. Om en elev får gå den utbildning eleven själv valt, ökas motivationen för studierna vilket rimligen bör medföra att studieresultatet också blir bra. Av det skälet har regeringen föreslagit (prop. 2003/04:140) och riksdagen beslutat att öka elevernas rätt att söka gymnasieutbildning i annan kommun från läsåret 2007/08. Det nya regelverket innebär att behöriga sökande ges möjlighet att söka en utbildning på ett nationellt program i en annan kommun även om den erbjuds av hemkommunen (frisökning). En sådan sökande tas emot i mån av plats sedan alla behöriga sökande från anordnarkommunen eller samverkansområdet tagits emot.

Beslutet innebär också att möjligheten för en kommun att söka riksrekrytering för gymnasieutbildningar av särskilt nationellt intresse finns kvar. Regeringen har genom ändring av 2 kap. 2 § gymnasieförordningen (1992:394) och i ett särskilt uppdrag till Skolverket givit myndigheten uppgiften att utfärda föreskrifter för ansökan om riksrekrytering och fortsättningsvis bereda dessa ansökningar. Skolverket ska slutligen med eget yttrande överlämna ansökan till regeringen för beslut.

Kommunerna är skyldiga att erbjuda sina ungdomar ett allsidigt urval av gymnasieutbildningar. Detta kan vara svårt för mindre kommuner och därför ger regelverket möjligheter för kommunerna att samverka kring gymnasieutbudet. Kommunerna i Göteborgsregionen samverkar på ett förtjänstfullt sätt om gymnasieutbudet vilket bland annat medför att ”Den seglande gymnasieskolan” på Öckerö faktiskt kan sökas av alla behöriga gymnasieelever från ett drygt tiotal kommuner i regionen. Samtidigt ska man komma ihåg att detta kan få till följd att Öckerös egna elever med inte fullt så höga betyg utestängs från en gymnasieutbildning som deras hemkommun erbjuder. Bestämmelserna för frisökningen är dock så utformade att denna undanträngningseffekt undviks.

Regelverket kring riksrekrytering präglas av viss restriktivitet. Vid ett alltför generös medgivande av riksrekrytering skulle många elever bli tvungna att resa till andra gymnasieskolor därför att de blivit utkonkurrerade från gymnasieskolan i sin hemkommun med bland annat höga rese- eller boendekostnader som följd. Det är naturligtvis inte godtagbart och därför bör riksrekrytering bara tillämpas på utbildningar som är av ett särskilt nationellt intresse och som har ett verkligt behov av riksrekrytering för att kunna erbjudas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.