Till innehåll på sidan

Riksdagens möjligheter till misstroendeförklaring

Skriftlig fråga 2018/19:91 av Matheus Enholm (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-01-30
Överlämnad
2019-01-31
Anmäld
2019-02-01
Svarsdatum
2019-02-13
Sista svarsdatum
2019-02-13
Besvarad
2019-02-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I en intervju i Dagens Nyheter svarar statsminister Stefan Löfven på flera frågor. Enligt uppgift i artikeln spekulerar statsministern om att han vill urholka riksdagens mandat att väcka missförtroendeförklaring enligt 6 kap. 7 § regeringsformen. Bland annat yttrar statsministern:

”Regeringsbildningen tog fyra månader, och det var nödvändigt för det är en komplicerad process, men det kanske är något man ska fundera över. Jag har inget konkret förslag men vi ska kanske fundera på om vi i Sverige också borde ha den ordningen att innan man avsätter en statsminister och regering så ska man i samma stund ha ett alternativ.”

Reportern frågar då om detta är något statsministern har diskuterat med talmannen och får då följande svar:

”Nej, jag har inte haft sådana möjligheter. Det är mina egna funderingar men det är en rimlig tanke.”

En fråga för riksdagen är inte bara att välja vem som ska vara statsminister. Det åligger även riksdagen att besluta om den sittande statsministern inte äger riksdagens förtroende.

Jag vill därför fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Ska statsministerns uttalande uppfattas som att det är det regeringens bedömning att riksdagens möjlighet att avsätta en regering som inte har riksdagens stöd är orimlig, och innebär detta i så fall att regeringen avser att vidta åtgärder för att genom en grundlagsändring ta bort denna möjlighet?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:91 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2019/00354/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:91 av Matheus Enholm (SD)
Riksdagens möjligheter till misstroendeförklaring

Matheus Enholm har frågat mig om statsministerns uttalande ska uppfattas som att det är regeringens bedömning att riksdagens möjlighet att avsätta en regering som inte har riksdagens stöd är orimlig, och om detta i så fall innebär att regeringen avser att vidta åtgärder för att genom en grundlagsändring ta bort denna möjlighet.

En av riksdagens möjligheter som folkets främsta företrädare är att inom ramen för sin grundlagsreglerade kontrollmakt förklara att statsministern eller ett annat statsråd inte har riksdagens förtroende. I ett sådant fall ska talmannen entlediga statsrådet.

I förarbetena till 2010 års grundlagsreform konstateras att regeringsformens system med de olika kontrollmedlen i allt väsentligt har fungerat väl och att det därför saknas anledning att göra några mer genomgripande förändringar av den grundläggande strukturen i bestämmelserna om kontrollmakten.

Talmannen har aviserat sin avsikt att ta initiativ till att statsvetare och jurister med inriktning på konstitutionell rätt bjuds in att, under full akademisk frihet, analysera regeringsbildningen, lagstiftningen samt talmannens och partiernas agerande under regeringsbildningsprocessen med anledning av höstens val till riksdagen.

Jag ser fram emot att få ta del av resultatet av denna analys.

Stockholm den 13 februari 2019

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.