Till innehåll på sidan

Riksdagens insyn i statens åtaganden i bankväsendet

Skriftlig fråga 2008/09:713 av Green, Monica (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-03-11
Anmäld
2009-03-11
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2009-03-19
Besvarad
2009-03-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 mars

Fråga

2008/09:713 Riksdagens insyn i statens åtaganden i bankväsendet

av Monica Green (s)

till statsrådet Mats Odell (kd)

Det som pågår i det svenska bankväsendet och i de fyra svenska storbankerna är oroande. Det är uppenbart att bankernas expansiva utlåningspolitik, framför allt i de baltiska staterna och östra Europa, hotar att resultera i stora kreditförluster. Regeringen har överlåtit åt Riksgälden att hantera problemen och krisen i den finansiella sektorn. Men inte heller Riksgälden tycks ha den samlade bilden. En av storbankerna i problem får uppenbarligen staten som delägare via Svensk Exportkredit som lånat ut pengar.

Den politiska insynen i och det politiska ansvaret för vad som sker med skattebetalarnas pengar är oklart. Statsministern, regeringen och statsrådet tycks ha abdikerat och verkar följa utvecklingen som intresserade åskådare. På frågan om han var orolig svarade statsministern i en svensk affärstidning: ”Jag tycker inte att jag ska ägna mig åt att fundera över enskilda finansiella institutioner på det sättet, därför att vi har en väldigt bra ordning, där Riksbank och finansinspektion är de som vakar över solvens och förutsättningar för enskilda finansinstitutioner. Sedan får jag, så att säga, följa deras rapportering.”

Jag vet inte om oroliga sparare i banken, som är en av Sveriges största, och en alltmer oroad allmänhet delar statsministerns lugn. Riksdagen måste nu, i sin konstitutionella roll som den beslutande och lagstiftande makten, ges förutsättningar att följa och vid behov påverka skeendet i bankväsendet. Statsministern, statsrådet och regeringen måste också börja ro båten och ta på sig ett ansvar för det som sker. Regeringen styr riket, enligt regeringsformen.

På vad sätt avser statsrådet att ge riksdagen insyn och möjligheter till inflytande kring skeendet i bankväsendet?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:713 besvarad av Statsrådet Mats Odell

den 19 mars

Svar på fråga

2008/09:713 Riksdagens insyn i statens åtaganden i bankväsendet

Statsrådet Mats Odell

Monica Green har frågat mig på vad sätt jag avser att ge riksdagen insyn och möjligheter till inflytande kring skeendet i bankväsendet.

Mot bakgrund av den finansiella kris som uppstod under hösten 2008 har en rad åtgärder vidtagits för att säkerställa stabiliteten i det finansiella systemet i Sverige. En stabilitetsplan innehållande bland annat en stödlag – lag 2008:814 om statligt stöd till kreditinstitut – som ger staten möjlighet att effektivt hantera banker och andra kreditinstitut som hotar stabiliteten i det finansiella systemet i landet beslutades i oktober 2008 av riksdagen. Inom ramen för stabilitetsplanen har det statliga garantiprogrammet för medelfristig upplåning och reglerna om kapitaltillskott utarbetats.

Regeringen har utsett Riksgäldskontoret att handlägga ärenden om stöd enligt stödlagen. Även Riksbanken och Finansinspektionen har naturligtvis centrala roller i detta avseende. Jag har fullt förtroende för att dessa myndigheter utför sina uppgifter på ett kompetent och ansvarsfullt sätt. Regeringen håller sig löpande informerad om samtliga dessa myndigheters bedömningar av stabiliteten i det finansiella systemet och vidtar därefter de åtgärder som bedöms lämpliga. Med denna ordning finns förutsättningar för ett effektivt värnande av stabiliteten i det svenska bankväsendet.

Regeringen kommer i enlighet med vad som anges i propositionen 2008/09:61 Stabilitetsstärkande åtgärder för det svenska finansiella systemet fortlöpande att informera riksdagen om vilka åtgärder som genomförs inom ramen för detta regelverk och de ekonomiska konsekvenserna av vidtagna stödåtgärder. Jag var exempelvis själv i finansutskottet senast den 19 februari och informerade om aktuella frågor med anknytning till stödlagstiftningen.

Därtill har regeringen uppdragit åt Finansinspektionen och Riksgäldskontoret att löpande lämna skriftlig information bland annat om vilka stödåtgärder som vidtagits och effekten på kreditmarknaderna. På detta sätt får såväl riksdagen som regeringen, allmänheten och andra intressenter insyn och därmed möjligheter till inflytande kring utvecklingen i bankväsendet. Jag har inte för avsikt att vidta några ytterligare åtgärder för att förändra denna ordning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.