Riksarkivets kontor i Ramsele

Skriftlig fråga 2019/20:921 av Jörgen Berglund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-02-07
Överlämnad
2020-02-09
Anmäld
2020-02-11
Svarsdatum
2020-02-19
Sista svarsdatum
2020-02-19
Besvarad
2020-02-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Riksarkivet ska omorganisera, modernisera och flytta flera arkiv i Stockholmsområdet. Detta har lett till stora kostnadsökningar, bland annat genom flyttkostnader som beräknas till 15 miljoner kronor. Riksarkivet har begärt extra pengar för flytten men fått nej. Flyttkostnaderna ska rymmas inom redan tilldelad budget.

En konsekvens av att Riksarkivet måste hantera flytten inom befintlig ram är att man måste minska sina personalkostnader. Enligt ett förslag innebär det att 15 av totalt 24 tjänster försvinner vid Riksarkivet i Ramsele i Västernorrland. Ramsele är en ort med färre än 1 000 invånare. Femton förlorade jobb i Ramsele skulle motsvara ca 15 000 jobb i Stockholm. Därmed innebär flytten ett oerhört hårt slag mot en liten ort i Norrlands inland.

Regeringen har vid flertalet tillfällen bedyrat att jobb ska flyttas från Stockholm ut i landet. I Ramsele går det uppenbarligen åt motsatt håll.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Lena Micko:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att en liten ort som Ramsele inte ska behöva bära den börda, i form av förlorade arbetstillfällen, som en flytt av Riksarkivet i Stockholm innebär.

Svar på skriftlig fråga 2019/20:921 besvarad av Statsrådet Lena Micko (S)



Fi2020/00492/SFÖ

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:921 av Jörgen Berglund (M)
Riksarkivets kontor i Ramsele

Jörgen Berglund har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att en liten ort som Ramsele inte ska behöva bära den börda, i form av förlorade arbetstillfällen, som en flytt av Riksarkivet i Stockholm innebär.

Inledningsvis vill jag understryka att de statliga myndigheternas närvaro i landet är en viktig fråga för regeringen. Regeringen har tidigare betonat vikten av att de myndigheter som har verksamhet i flera delar av landet finns kvar på de orter där de är verksamma, i den utsträckning det är möjligt. Många människor runt om i landet har fått uppleva urbaniseringens baksidor. Regeringen och samarbetspartierna är överens om att det ska vara möjligt att leva, bo och verka på landsbygderna.

Under den förra mandatperioden påbörjade regeringen ett arbete med att stärka den statliga närvaron runt om i Sverige. Flera insatser har genomförts. Regeringen har sedan 2015 fattat 21 beslut om lokalisering av hela eller delar av befintliga myndigheters verksamheter. Besluten har inneburit att statliga verksamheter fördelas jämnare i landet och en omlokalisering av statliga arbetstillfällen från Stockholm till andra delar av landet.

I den svenska förvaltningsmodellen är det i stor utsträckning myndigheterna själva som, utifrån verksamhetens mål och uppgifter, avgör hur verksamheten ska organiseras. Riksarkivets förslag om neddragningar i Ramsele har delvis sin grund i myndighetens arbete med att hantera ett ekonomiskt underskott. Enligt Riksarkivet är den föreslagna neddragningen en av många åtgärder som myndigheten överväger att genomföra för att hantera underskottet.

Regeringen anser att det övergripande behövs mer regional hänsyn när myndigheter fattar beslut om lokalisering. Regeringen har därför beslutat om en ny förordning om statliga myndigheters lokalisering som trädde i kraft den 1 juni 2019. Riksarkivets förslag att dra ner på verksamhet i Ramsele omfattas dock inte av förordningen, eftersom förslaget inte skulle innebära att samtliga fasta arbetsställen i kommunen avvecklas.

Regeringen har under de senaste åren fattat flera beslut som stärker den statliga närvaron i Västernorrland:

Regeringen beslutade 2018 att Kronofogdemyndigheten skulle omlokalisera delar av sin verksamhet till Sundsvalls kommun.

Regeringen inrättade 2018 en ny myndighet för digital förvaltning som lokaliserades till Sundsvall.

Regeringen gav 2017 Statens servicecenter i uppdrag att omlokalisera delar av verksamheten till Sollefteå.

Regeringen fattade 2017 beslut om att öppna tio nya servicekontor varav ett öppnades i Kramfors.

Regeringen tillsatte 2018 en utredning för att se över möjligheterna att stärka den statliga närvaron i Härnösands kommun. Utredningens förslag har skickats på remiss.

Lokal statlig närvaro i hela landet är viktig för att hålla ihop Sverige och för att upprätthålla legitimitet och förtroende för statlig verksamhet. Regeringen avser under mandatperioden fortsätta arbetet med att stärka statlig närvaro i hela landet.

Stockholm den 19 februari 2020

Lena Micko

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.