Reproduktiv hälsa och millenniemålen

Skriftlig fråga 2005/06:564 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-12-07
Anmäld
2005-12-07
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-12-15
Svar anmält
2005-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 december

Fråga 2005/06:564 av Carina Hägg (s) till statsrådet Carin Jämtin (s)

Reproduktiv hälsa och millenniemålen

Det är angeläget att regeringen fortsätter verka för att säkerställa ett mål om reproduktiv hälsa inom de av FN åtta uppsatta millenniemålen. Det är även av värde att regeringen informerar riksdagens ledamöter om framgångarna i arbetet med reproduktiv hälsa men även kring det motstånd som finns.

Utan ett mål om reproduktiv hälsa finns det risk att kvinnors möjligheter att själva kontrollera sin hälsa och sin reproduktion förbises. Risken finns även att reproduktiv hälsa inte kommer att ses som en del av utveckling och fattigdomsbekämpning. FN:s toppmöte 2005 bekräftade på nytt ICPD-målet om universell tillgång på reproduktiv hälsa år 2015. Nu måste detta reflekteras tydligt i de åtta millenniemålen.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att reproduktiv hälsa ska ingå i de åtta millenniemålen som FN har satt upp?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:564 besvarad av

den 15 december

Svar på fråga 2005/06:564 om reproduktiv hälsa och millenniemålen

Statsrådet Carin Jämtin

Carina Hägg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att reproduktiv hälsa ska ingå i de åtta millenniemålen (MDG) som FN har satt upp.

Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, SRHR, är en av de frågor inom utvecklingssamarbetet som Sverige prioriterar. SRHR har varit en särskild satsning inom utvecklingssamarbetet sedan 2004. Nästa år fortsätter regeringen att prioritera dessa frågor inom ramen för den särskilda satsningen på jämställdhet, bland annat genom stöd till internationella organisationer som verkar för SRHR. För att kunna förstärka och förtydliga den förda politiken ytterligare kommer regeringen även att anta riktlinjer för Sveriges internationella politik för SRHR. Jag försäkrar att regeringen kommer att agera kraftfullt tillsamman med likasinnade länder för att uppmärksamma SRHR i MDG-arbetet.

Utrikesdepartementet lyfte fram denna fråga tidigt i förberedelseprocessen inför FN:s toppmöte i september 2005 om uppföljning av millenniedeklarationen. I den processen, liksom i ett flertal internationella sammanhang, underströk Sverige att SRHR måste uppmärksammas som en grundläggande förutsättning för att millennieutvecklingsmålen ska kunna nås.

Inför toppmötet lyfte jag bland annat fram betydelsen av att inkludera SRHR i MDG-agendan i två gemensamma nordiska brev och i ett nationellt svenskt brev till FN:s generalsekreterare.

Sverige spelade en central roll för att den deklaration som togs fram vid högnivåmötet om fattigdom och reproduktiv hälsa och rättigheter i Stockholm 2005 också rymmer en referens till delmålet om allmän tillgång till reproduktiv hälsa före 2015. Regeringen har även under det gångna året framgångsrikt verkat för att EU i ett flertal rådsslutsatser tar ställning för ett delmål om reproduktiv hälsa.

Deklarationen från toppmötet bekräftar reproduktiv hälsa som en del av MDG-agendan liksom målen från toppmötet i Kairo 1994 om befolkning och utveckling. I uppföljningen till toppmötet arbetar Sverige för att ett nytt delmål tas fram så att SRHR blir en formell del av de åtta millenniemålen.

Sverige, de övriga nordiska länderna och EU anser att de skrivningar om reproduktiv hälsa som FN-toppmötet i september resulterade i ger ett tydligt mandat till FN att inkludera ett delmål om reproduktiv hälsa i millenniemålen. Detta framförde jag och mina nordiska kolleger i ett gemensamt brev till FN:s vice generalsekreterare Louise Fréchette, FN:s chef för ekonomiska och sociala frågor, cheferna för UNDP, UNFPA, Unicef och WHO samt världsbankschefen. Breven följdes upp av möten med respektive mottagare. Jag träffade nyligen även Louise Fréchette personligen och tog då upp frågan om ett delmål.

Generellt har vi en positiv bild av hur FN-systemet ser på frågan om delmål för reproduktiv hälsa. Det politiska motståndet mot SRHR är dock tydligt och enligt min bestämda uppfattning tragiskt. Skrivningarna i toppmötesdeklarationen i september i år och stödet från EU är dock tydliga framgångar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.