Till innehåll på sidan

Remittering av Cederschiöldsförhandlingarnas resultat

Skriftlig fråga 2007/08:906 av Svensson Smith, Karin (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-03-05
Anmäld
2008-03-05
Besvarad
2008-03-12
Svar anmält
2008-03-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 mars

Fråga

2007/08:906 Remittering av Cederschiöldsförhandlingarnas resultat

av Karin Svensson Smith (mp)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Regeringen har meddelat att den inte tänker remittera Cederschiöldsförhandlingens resultat. Den enda behandling av förslagen som kommer att ske blir i de kommunala och regionala församlingar som finns i regionen. Med tanke på att Cederschiöldsförhandlingarna är viktiga för den kommande infrastrukturen i Stockholm är det underligt att resultatet inte remitteras. Vi är angelägna om att fler får komma till tals i detta viktiga ärende.

På vilket sätt avser statsrådet att hämta in synpunkter från aktörer som inte var direkt inblandade i förhandlingsprocessen?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:906 besvarad av Statsrådet Åsa Torstensson

den 12 mars

Svar på fråga

2007/08:906 Remittering av Cederschiöldsförhandlingarnas resultat

Statsrådet Åsa Torstensson

Karin Svensson Smith har frågat mig hur jag avser att hämta in synpunkter från aktörer som inte var direkt inblandade i förhandlingsprocessen som Carl Cederschiöld drev.

Regeringen beslutade i november 2006 att tillsätta en särskild förhandlingsman för Stockholms infrastruktur. Uppdraget gällde att genomföra en förhandling om Stockholms läns infrastruktur med syfte att ta fram en samlad trafiklösning för bättre miljö och tillväxt i landet och i Stockholmsregionen. Uppdraget utvidgades i januari 2007 med förhandlingar om Citybanans finansiering. Uppdraget redovisades till regeringen i december 2007.

Regeringen har för avsikt att lägga en infrastrukturproposition till hösten. Därefter kommer berörda myndigheter och län att få i uppdrag att upprätta åtgärdsplaner för perioden 2010–2015, för vilka resultatet av Stockholmsförhandlingen kommer att utgöra ett av flera underlag. Dessa åtgärdsplaner kommer att förankras bland olika intressenter, bland annat genom en formell remisshantering. I det sammanhanget kommer därmed synpunkter att komma in från aktörer som inte var direkt inblandade i förhandlingsprocessen. Processen avslutas sedan med att regeringen fastställer de nationella planerna medan respektive län fastställer de regionala planerna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.