Remisser och ställningstagande

Skriftlig fråga 2006/07:1567 av Olovsson, Fredrik (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-08-17
Anmäld
2007-08-23
Besvarad
2007-08-31
Svar anmält
2007-08-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 augusti

Fråga

2006/07:1567 Remisser och ställningstagande

av Fredrik Olovsson (s)

till statsminister Fredrik Reinfeldt (m)

En viktig del av den svenska demokratin och beredningsprocessen är att förslag från regeringen sänds på remiss till organisationer och myndigheter. Det ger viktiga samhällsintressen och experter möjligheter att lämna synpunkter på regeringens förslag. Remissrundorna ger ett ökat demokratiskt inflytande i beslutsprocessen men ger även regeringen en möjlighet att få in synpunkter som kan göra förslagen bättre och undvika framtida problem. Strax efter midsommar lämnades promemorian Ett förstärkt jobbavdrag ut till 33 organisationer. Promemorian innehåller två alternativa förslag som regeringen vill ha remissinstansernas synpunkter på.

Statsministern har därefter i sitt sommartal förordat det ena av de två förslagen och därmed föregripit det ställningstagande som remissomgången skulle ge underlag till. Frågan blir då varför remissinstanserna ska anstränga sig för att skriva väl genomarbetade remissvar, när statsministern redan har tagit ställning i ärendet.

Avser statsministern att försvaga remissväsendets roll i beredningsprocessen och därmed minska denna demokratiska påverkansmöjlighet?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1567 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 31 augusti

Svar på fråga

2006/07:1567 Remisser och ställningstagande

Finansminister Anders Borg

Fredrik Olovsson har frågat statsministern om han avser att försvaga remissväsendets roll i beredningsprocessen och därmed minska denna demokratiska påverkansmöjlighet.

Frågan har överlämnats till mig.

Promemorian Ett förstärkt jobbskatteavdrag, som behandlar jobbskatteavdragets andra steg, har utarbetats inom Finansdepartementet. Promemorian skickades ut på remiss i slutet av juni 2007 med en remisstid till den 20 augusti 2007.

Vid beredning av ett regeringsärende ska enligt regeringsformen behövliga upplysningar och yttranden inhämtas från berörda myndigheter samt i den omfattning som behövs tillfälle lämnas sammanslutningar och enskilda att yttra sig. Syftet med en remiss är främst att regeringen ska få en klarare bild av de konsekvenser förslaget kan få om det genomförs samt att regeringen ska få ett så allsidigt underlag för sitt beslut som möjligt.

De synpunkter som remissinstanserna har lämnat på promemorian Ett förstärkt jobbskatteavdrag kommer att beaktas av regeringen vid den fortsatta beredningen av promemorians förslag.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.