Reglerna för kameraövervakning

Skriftlig fråga 2020/21:3029 av Andreas Carlson (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-27
Överlämnad
2021-05-28
Anmäld
2021-05-31
Svarsdatum
2021-06-09
Sista svarsdatum
2021-06-09
Besvarad
2021-06-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

På Lidingö styr Kristdemokraterna tillsammans med Moderaterna, Liberalerna och Lidingöpartiet. De arbetar hårt med trygghetsfrågorna i kommunen, som har en brist på poliser. Som ett led i detta beslutades det att kameraövervakning behövdes på ett fåtal utvalda platser. Kommunen var nu tvungen att ansöka om detta hos Integritetskyddsmyndigheten, och fick där nej.

Regeringen påstår sig vilja värna trygghet och underlätta för kameraövervakning. Trots detta kvarstår hinder för kommuner som Lidingö att använda sig av kameraövervakning på utvalda platser. Kristdemokraterna menar att det är självklart att kommunerna själva är bättre lämpade att känna till var i respektive kommun det behövs kompletterande trygghetsåtgärder än en myndighet som av naturliga skäl inte har samma lokalkännedom.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser regeringen att förändra reglerna för kameraövervakning så att kommunerna får beslutanderätt över var och när kameraövervakning är nödvändig?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3029 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Ju2021/ 02 151 Justitiedepartementet Justitie- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3029 av Andreas Carlson (KD) Reglerna för kameraövervakning

Andreas Carlson har frågat mig om regeringen avser att förändra reglerna för kameraövervakning så att kommunerna får beslutanderätt över var och när kameraövervakning är nödvändig.

Kamerabevakning fyller en viktig funktion i brottsbekämpningen och kan bidra till ökad trygghet i samhället. Den kan ha en avskräckande effekt i fråga om viss brottslighet, men också vara värdefull för att t.ex. skapa en lägesbild av en potentiell eller faktisk brottsplats. Regeringen har därför under de senaste åren vidtagit en rad åtgärder för att förenkla användningen av kamerabevakning.

Kamerabevakningslagen trädde i kraft 2018. Genom den stärktes skyddet för den personliga integriteten samtidigt som möjligheterna till kamerabevakning förbättrades. Regeringen har därefter fortsatt arbetet med att underlätta användningen av kamerabevakning.

Genom en lagändring den 1 januari 2020 togs tillståndskravet bort helt och hållet för Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Kustbevakningen och Tullverket. Dessa myndigheter får nu själva bedöma när det är motiverat att sätta upp kameror på gator och torg.

Polismyndigheten har i dag över 400 fast installerade kameror runt om i landet samt ytterligare ett hundratal kameror som används vid tillfällig kamerabevakning. Kamerorna är uppsatta i bl.a. Husby, Rinkeby, Tensta, Rosengård, Bergsjön, Hammarkullen och Biskopsgården.

Den 1 augusti 2020 togs tillståndskravet bort även för kamerabevakning i kollektivtrafiken, på flygplatser och i apotek. Regeringens arbete har således på ett påtagligt sätt förenklat möjligheterna till kamerabevakning genom att tillståndskravet för en rad aktörer har avskaffats.

Regeringen höjde också i vårändringsbudgeten för 2020 anslaget för Integritetsskyddsmyndigheten så att myndigheten kunde möta det ökade inflödet av ansökningar om kameratillstånd. Detta är viktigt för att de aktörer som alltjämt behöver tillstånd för sin kamerabevakning ska kunna få en snabb och rättssäker prövning hos Integritetsskyddsmyndigheten. Förstärkningen under hösten 2020 innebar att handläggningstiden för kameratillstånd kunde halveras.

I vårändringsbudgeten för 2021 ligger ytterligare ett förslag om en höjning av myndighetens anslag för att stärka deras förmåga att möta behoven.

Kamerabevakning är ett viktigt medel för att både kunna förebygga och klara upp brott. Kamerabevakning kan därmed bidra till ett tryggare och säkrare samhälle. Regeringen har genom sitt kontinuerliga arbete tagit ansvar för en uppdaterad och ändamålsenlig reglering av området. Regeringen kommer även fortsättningsvis att följa frågan mycket noggrant.

Stockholm den 9 juni 2021

Morgan Johansson –

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.