regler för övningskörning

Skriftlig fråga 2001/02:360 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-12-05
Anmäld
2001-12-11
Besvarad
2001-12-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 december

Fråga 2001/02:360

av Carina Hägg (s) till näringsminister Björn Rosengren om regler för övningskörning

Enligt körkortslagen ska den som är handledare vid privat övningskörning ha fyllt 24 år samt sedan minst fem år ha körkort av det slag som krävs vid övningskörning. Femårsgränsen får inte ha brutits. Inga individuella bedömningar medges. Det innebär att den vilken som enda åtgärd har fått sitt körkort återkallat inte godkänns som handledare förrän efter fem år. Detta avviker från hur samhället i andra sammanhang bedömer vilka konsekvenser en lagöverträdelse ska få. För många berörda kommer denna regel som en obehaglig överraskning när de ska övningsköra med sina ungdomar.

Jag vill därför fråga:

Vilka åtgärder tänker näringsministern vidta när det gäller femårsregeln för handledare vid privat övningskörning?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:360 besvarad av

den 11 december

Svar på fråga 2001/02:360 om regler för övningskörning

Näringsminister Björn Rosengren

Carina Hägg har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta när det gäller femårsregeln för handledare vid privat övningskörning.

Bakgrunden till frågan är körkortslagens krav att handledare vid privat övningskörning ska ha minst fem års obrutet innehav av körkort för fordon av det slag som övningskörningen avser. Detta innebär att den som har fått tillbaka sitt körkort efter en återkallelse inte kan godkännas som handledare förrän efter fem år. Som frågeställaren påpekar kan detta av de berörda upplevas som en oväntad och långtgående konsekvens. I samband med den översyn av körkortslagen som just pågår inom Näringsdepartementet kommer även bestämmelserna om handledare för privat övningskörning att ses över.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.