Regler för odlande av morötter

Skriftlig fråga 2005/06:1790 av Widegren, Cecilia (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-06-12
Anmäld
2006-06-12
Besvarad
2006-06-26
Besvarad
2006-06-27
Svar anmält
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 juni

Fråga 2005/06:1790 av Cecilia Widegren (m) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist (s)

Regler för odlande av morötter

Är det rimligt att moroten är så hårt reglerad, jordbruksminister Nykvist? Lantbrukarnas Riksförbund har nyligen presenterat bakgrundsmaterial som visar den regelbörda som jordbruket dras med.

För moroten gäller: 14 regelverk inom jordbruksområdet, 15 regelverk inom miljöområdet, 13 informationskrav för grönsaksproduktion, 15 informationskrav för utsäde och 20 informationskrav inom miljöområdet.

Sverige behöver fler jobb @ inte färre. En avbyråkratisering av de gröna näringarna skulle ge ytterligare 4 miljarder kronor till ökad tillväxt och fler jobb.

Vilka åtgärder avser jordbruksministern att vidta med anledning av att moroten är reglerad med 29 regelverk och 48 informationskrav?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1790 besvarad av

den 26 juni

Svar på frågorna 2005/06:1786 om reglering för hållande av grisar, 1787 om reglering av fårskötsel, 1788 om regler för hållande av kor, 1789 om regler för potatisodling, 1790 om regler för odlande av morötter och 1791 om regler för mjölkhantering

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist

Cecilia Widegren har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att minska regelbördan när det gäller hållande av grisar, fårskötsel, hållande av kor, regler för potatisodling, odlande av morötter samt regler för mjölkhantering.

Inledningsvis skulle jag vilja säga att jag håller med Cecilia Widegren att Sverige behöver fler jobb. Regeringen har därför vidtagit ett antal åtgärder för att stimulera företagande. Det ska vara enkelt att starta och driva företag i Sverige. De regler som omger företag ska vara ändamålsenliga och enkla. För att bidra till detta har regeringen ett samlat handlingsprogram för att minska administration för företagen. Inom ramen för detta arbete har Nutek fått i uppdrag att mäta näringslivets administrativa kostnader för olika lagstiftningsområden.

I sina frågor framför Cecilia Widegren att en avbyråkratisering av de gröna näringarna skulle skapa utrymme på 4 miljarder kronor som kan användas på ett mer produktivt sätt. Detta skulle dock innebära att till exempel alla skatte‑, miljö‑, djurskydds- och arbetsrättsregler skulle tas bort, vilket inte förefaller vara realistiskt. I min roll som jordbruksminister strävar jag naturligtvis efter att minska byråkratin och administrationen för företagarna. Det är emellertid viktigt att komma ihåg att många av reglerna ger ett värde i form av djurskydd, miljöhänsyn och livsmedelssäkerhet som kan ge den svenska livsmedelssektorn konkurrensfördelar. Det är därför en viktig uppgift för näringen och mig att förmedla dessa mervärden till konsumenterna.

Den administrativa kostnaden på jordbruks‑, skogsbruks- och fiskeområdet beräknas uppgå till ca 1 miljard kronor, varav jordbrukets andel är 678 miljoner kronor. Jag har nyligen indikerat att det finns utrymme för att slopa uppemot en fjärdedel av regelbördan som beror på jordbrukslagstiftningen. En begränsande faktor är att större delen (uppemot 90 %) av lagstiftningen är EG-krav. Detta förutsätter att vi lyckas förändra en del regler som är EU-reglerade och som kräver beslut av kommissionen. Med hög ambition verkar jag för att det EU-gemensamma regelverket förenklas. Sverige driver till exempel frågan att EU-kravet på att föra stalljournal ska tas bort. Detta skulle i ett slag innebära en besparing på 81 miljoner kronor eller ca 13 % av de totala administrationskostnaderna för jordbrukslagstiftningen.

Sedan tidigare har regeringen fastställt mål för hur mycket företagens kostnader för regelverken ska minskas till år 2010 på skatteområdet och för årsredovisningslagen. Målet för skatteområdet är att den administrativa bördan ska minska med 20 % fram till år 2010. För årsredovisningslagen är motsvarande mål 15 %. Därutöver är ett mål för miljöområdet under framtagande, medan en mätning av arbetsrättsområdet pågår och resultatet kommer att redovisas under hösten. Dessutom planerar regeringen att ge Nutek i uppdrag att mäta de administrativa kostnaderna för också andra områden, till exempel livsmedelslagstiftningen och PBL (plan- och bygglagen). Mätningarna av dessa nya områden ska påbörjas under hösten 2006. Sammantaget kommer antagandet av regelförenklingsmål för de olika politikområdena att innebära en väsentlig lättnad för företagen i form av minskade administrativa kostnader.

Vad gäller effekterna av regler på små företag så finns det i Sverige ett krav att en särskild konsekvensanalys görs i ett tidigt skede när en ny regel med konsekvenser för små företag övervägs. Detta krav gäller såväl inom Regeringskansliet som för övriga myndigheter samt utrednings- och kommittéväsendet. Konsekvensanalyserna är ett verktyg för att få fram enkla, rättvisa och ändamålsenliga regler.

Avslutningsvis vill jag säga att arbetet med regelförenkling och därmed i förlängningen en minskad administrativ börda för jordbruksföretagen är ett högt prioriterat område som jag även fortsättningsvis kommer att driva i min roll som jordbruksminister.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.