Svar på fråga 2019/20:299 av Elin Segerlind (V) Registrering av nyckelbiotoper för att uppnå miljömål
Elin Segerlind har frågat miljö- och klimatminister Isabella Lövin om hon avser att vidta åtgärder för att inventering och registrering av nyckelbiotoper ska stärkas för att värna våra kvarstående skogsområden med höga naturvärden och därmed stärka möjligheterna att nå miljömålen Levande skogar och Ett rikt växt- och djurliv. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på den frågan.
Begreppet nyckelbiotop är inte reglerat i lagstiftningen, men definieras i Skogsstyrelsens handbok för inventering av nyckelbiotoper. Uppgifter om nyckelbiotoper utgör ett kunskapsunderlag för Skogsstyrelsen och andra myndigheter som handlägger ärenden och för skogsägare som bedriver skogsbruk. Uppgifterna underlättar den hänsyn som skogsägare och andra verksamhetsutövare ska ta till miljön när skogsbruksåtgärder planeras och utförs och kan utgöra underlag för frivilliga avsättningar. Kunskapsunderlaget utgör också ett strategiskt underlag för arbetet med områdesskydd.
Av den sakpolitiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna (januariavtalet) framgår att den utökade nyckelbiotopsinventeringen inte ska återupptas. Regeringen har därför beslutat att Skogsstyrelsen ska avveckla den utökade nyckelbiotopsinventeringen som regeringen tidigare gav myndigheten i uppdrag att genomföra (N2019/02259/SMF). Riksdagen beslutade den 21 december 2018 att bifalla miljö- och jordbruksutskottets förslag i betänkande utgiftsområde 23 Areella näringar, landsbygd och livsmedel (bet. 2018/19:MJU2, rskr. 2018/19:113), vilket innebär att satsningen om 20 miljoner kronor på inventering av nyckelbiotoper avvecklas.
Regeringen har mot bakgrund av januariavtalet utsett en särskild utredare som ska analysera och lämna förslag på åtgärder för stärkt äganderätt till skog, nya flexibla skydds- och ersättningsformer vid skydd av skogsmark samt hur internationella åtaganden om biologisk mångfald ska kunna förenas med en växande biobaserad ekonomi (M 2019:02). I uppdraget ingår att se över statens roll när det gäller nyckelbiotoper.
Stockholm den 12 november 2019
Jennie Nilsson