Regeringsbeslut om Indien och HBT

Skriftlig fråga 2005/06:1735 av Fridolin, Gustav (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-06-01
Anmäld
2006-06-01
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-06-09
Svar anmält
2006-06-12
Besvarad
2006-06-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 juni

Fråga 2005/06:1735 av Gustav Fridolin (mp) till statsrådet Carin Jämtin (s)

Regeringsbeslut om Indien och HBT

Regeringen har nyligen beslutat om bidrag för särskilda investeringsfrämjande insatser avseende såväl Indien som Kina. I båda länderna är situationen för HBT-personer svår. Indien upprätthåller fortfarande det straffrättsliga förbudet mot homosexuella förbindelser och den indiska regeringen har vägrat att vidta åtgärder för att avskaffa det. Den kinesiska regeringen motarbetar aktivt HBT-personers mänskliga rättigheter och har exempelvis förmått det multinationella IT-företaget Google att blockera ordet homosexuell på sin sökmotor i Kina.

Sverige har i olika sammanhang sagt sig vilja påtala brott mot HBT-personers mänskliga rättigheter varhelst de förekommer.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet på vilket sätt Sverige för en dialog med Indien och Kina när det gäller situationen för HBT-personer i dessa länder?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1735 besvarad av

den 9 juni

Svar på fråga 2005/06:1735 om regeringsbeslut om Indien och HBT

Utrikesminister Jan Eliasson

Gustav Fridolin har frågat statsrådet Jämtin på vilket sätt Sverige för en dialog med Indien och Kina när det gäller situationen för homosexuella, bisexuella och transpersoner (HBT) i dessa länder. Frågan har överlämnats till mig för besvarande.

Den svenska regeringen fäster stor vikt vid frågan om diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet. Sådan diskriminering står i strid med den grundläggande principen om alla människors lika värde och rättigheter, och är ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Sverige söker aktivt uppmärksamma frågan om diskriminering på grund av sexuell läggning både bilateralt och i multilaterala sammanhang.

Frågan om HBT-personers situation i Indien är inte ny, men ständigt lika aktuell. I Indien är homosexualitet fortfarande förbjudet enligt straffrättslig lagstiftning och HBT-personer är inte accepterade i samhället. Den svenska regeringens landstrategi för Indien för perioden 2005@2009 slår fast att utvecklingssamarbetet ska inriktas på bland annat demokrati och mänskliga rättigheter med särskilt fokus på sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Att HBT-personer faller inom denna prioriterade kategori är en självklarhet.

Genom att stötta det civila samhällets organisationer bidrar Sverige på ett konstruktivt sätt till att förbättra HBT-personers situation i Indien. Genom Sida ges stöd åt bland annat den indiska organisationen Human Rights Law Network som arbetar med rättshjälp för utsatta grupper och Lawyers Collective som arbetar för HBT-personers rättigheter genom lobbyverksamhet och juridisk hjälp i domstolsärenden. Sida finansierar även ett RFSL-projekt som syftar till att synliggöra HBT-personers situation runt om i världen.

Vad gäller Kina är homosexualitet i dag inte längre förbjudet enligt kinesisk lagstiftning. Fram till 2001 betraktade Kinas psykiatrikerförbund homosexualitet som en psykisk sjukdom, och ända till 1997 kunde homosexuella straffas för ”huliganism”. Trakasserier förekommer, men en större öppenhet råder i dag i det kinesiska samhället kring dessa frågor, särskilt i storstäderna.

Sverige har under flera år genom Sida gjort insatser på sexualupplysningens område i Kina liksom insatser för att bekämpa hiv och aids. De närmaste åren kommer arbetet med hiv och aids i Kina huvudsakligen att bedrivas inom ramen för samarbetet med WHO.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.