Regeringens syn på flygtrafiken i Sverige

Skriftlig fråga 2020/21:483 av Jimmy Ståhl (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-11-13
Överlämnad
2020-11-13
Anmäld
2020-11-17
Sista svarsdatum
2020-11-25
Svarsdatum
2020-12-03
Besvarad
2020-12-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Inom ramen för trafikutskottets arbete har flertalet partier, däribland Sverigedemokraterna, givit uttryck för betydelsen av ett fungerande nät av regionala flygplatser – detta för att hela landet ska kunna leva och blomstra. Partierna har uttryckt en vilja att stödja de regionala flygplatserna på olika sätt, samtidigt som man gärna ser en satsning på olika nya tekniker för att begränsa flygets negativa miljöpåverkan, såsom utvecklingen av elflyg och vätgasdrivna flyg. Ett parti, Miljöpartiet, har i detta sammanhang utmärkt sig i sina uttalanden och ståndpunkter. Partiet har öppet tillkännagivit att det är Miljöpartiets ambition att lägga ned flygplatser och minska flygandet i Sverige.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att vidta fler åtgärder, och i så fall vilka, för att säkerställa ett bestående nät av regionala flygplatser i landet?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:483 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

Svar på fråga 2020/21:483 av Jimmy Ståhl (SD)
Regeringens syn på flygtrafiken i Sverige

Jimmy Ståhl har frågat mig om jag avser att vidta fler åtgärder, och i så fall vilka, för att säkerställa ett bestående nät av regionala flygplatser i landet.

Sverige är ett land med långa avstånd och som är glest befolkat. Det innebär att flyget har en viktig roll i transportsystemet när det gäller resor och transporter över långa avstånd. Samtidigt har flyget en betydande miljö- och klimatpåverkan som ska minska. Flyget, liksom övriga trafikslag, ska bidra till målet om att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland.

Spridningen av det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19 har påverkat flygresandet dramatiskt och flygtrafiken har minskat kraftigt. Redan innan pandemin såg vi ett minskat flygande. Vi befinner oss i ett läge där framtidsutsikterna är osäkra. Både minskat flygande och covid-19 påverkar flygmarknaden på både kort och lång sikt.

Flera svenska flygplatser tillgodoser behovet av att samhällsviktiga luftfartstransporter, som t.ex. ambulans- och sjuktransporter samt stöd till räddningstjänst, finns tillgängliga i hela landet oavsett tid på dygnet både i normal verksamhet och vid kriser.

Det är också ett av skälen till att regeringen har vidtagit ekonomiska extrainsatser i syfte att stödja de regionala flygplatserna när pandemin har resulterat i att näst intill allt flyg har stått stilla. Exempelvis har riksdagen efter regeringens förslag i proposition Extra ändringsbudget för 2020 – Ersättning till riskgrupper, kapitalinsatser i statligt ägda företag och andra åtgärder med anledning av coronaviruset (prop. 2019/20:87) dels avsatt 100 miljoner kronor under 2020 för ett tillfälligt statligt driftstöd till de regionala flygplatserna runt om i landet som erhållit statligt driftstöd under 2019, dels avsatt 75 miljoner kronor i syfte att förstärka ambulansflygets kapacitet och tillgänglighet under den pågående pandemin. Regeringen har även beslutat om temporär allmän trafikplikt för vissa flyglinjer.

Det pågår inom Regeringskansliet (Infrastrukturdepartementet) en översyn av statens ansvar och roll som stödgivare till icke statliga flygplatser och flyglinjer med allmän trafikplikt.

Effekterna av den pågående pandemin och det minskade flygandet kommer att analyseras i det fortsatta arbetet.

Stockholm den 3 december 2020

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.