Till innehåll på sidan

Regeringens förslag till skattehöjning avseende äldre arbetstagare

Skriftlig fråga 2014/15:562 av Lars Hjälmered (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-05-21
Överlämnad
2015-05-22
Anmäld
2015-05-26
Svarsdatum
2015-06-03
Sista svarsdatum
2015-06-03
Besvarad
2015-06-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Sverige möter under kommande år och decennier en demografisk utmaning. Den är fantastisk då allt fler lever allt längre, men det ställer också krav på att fler arbetar för att finansiera viktiga välfärdsverksamheter. Att människor arbetar mer och längre ger också en möjlighet att påverka och förbättra sin ekonomi som pensionär. Om fler äldre arbetar lite mer och lite längre ger det en stor påverkan på antalet arbetade timmar i ekonomin och därmed på den svenska tillväxten.

Regeringen föreslår nu en höjning av skatten på äldre arbetstagare. Det blir alltså både mindre lönsamt att anställa äldre och mindre lönsamt för äldre att fortsätta arbeta. Drivkraften till arbete minskar, detta samtidigt som vi har ett behov av att fler äldre arbetar mer och längre.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga:

 

Hur många färre jobb och hur mycket minskad sysselsättning räknar finansminister Magdalena Andersson att regeringens höjda skatter på äldre arbetstagare kommer att leda till?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:562 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Dnr Fi2015/3030

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:562 av Lars Hjälmered (M) Regeringens förslag till skattehöjning avseende äldre arbetstagare

Lars Hjälmered har frågat mig hur mycket jag räknar med att sysselsättningen minskar till följd av regeringens höjda skatter på äldre arbetstagare.

Det är missvisande att bedöma politiken genom att se till enskilda finansieringsåtgärder. En utgångspunkt för regeringens politik är att alla människors kompetens ska tas tillvara så länge de vill och kan arbeta. Utvärderingar visar att sänkningar av socialavgifter, generellt sett, är ineffektivt som jobbskapande åtgärd. När det gäller huruvida personer väljer att pensionera sig visar ny statistik att det främst är viljan eller den fysiska hälsan som brister, inte arbetsgivarens efterfrågan. För att få fler äldre att arbeta längre måste arbetsmiljön förbättras och den arbetsrelaterade ohälsan förebyggas. Därför föreslår regeringen i Vårändringsbudgeten för 2015 satsningar på bland annat Arbetsmiljöverket, regionala skyddsombud och arbetslivsforskning. Därtill föreslår regeringen satsningar på till exempel högre kvalitet och ökad bemanning inom äldreomsorg som kommer att leda till att fler inom äldreomsorgen orkar och vill stanna kvar längre i arbete och dessutom till att färre personer, framförallt kvinnor, behöver gå ner i arbetstid för att ta hand om sina äldre anhöriga.

Stockholm den 3 juni 2015

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.