Till innehåll på sidan

Regeringens arbete mot förtryck av unga kvinnor

Skriftlig fråga 2015/16:105 av Teres Lindberg (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-10-07
Överlämnad
2015-10-07
Anmäld
2015-10-13
Svarsdatum
2015-10-14
Sista svarsdatum
2015-10-14
Besvarad
2015-10-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

TV-programmet Kalla fakta avslöjade under gårdagen med hjälp av skådespelare och dold kamera hur övergrepp begås på unga kvinnor och flickor på svenska vårdcentraler. Det är djupt oetiskt och kränkande att behandla unga kvinnor på detta sätt.

En gynekologisk undersökning är jobbig för de allra flesta kvinnor, att tvinga någon är att jämföra med våldtäkt eller till och med tortyr. Att dessutom tvingas bevisa något som enligt modern läkarvetenskap inte går att bevisa gör det hela än mer absurt. Ofrivilliga oskuldsundersökningar kan aldrig accepteras och är en del av de patriarkala strukturer som finns i vårt samhälle.

Sverige har under lång tid varit ett internationellt föredöme när det kommer till arbetet med jämställdhet. Enligt Human Rights Watch bryter här Sverige mot flera internationella konventioner om mänskliga rättigheter.

Jag vill därför fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vad gör statsrådet och regeringen för att tillse att förtyck av unga kvinnor upphör och hur arbetar regeringen förebyggande mot patriarkala strukturer i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:105 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)

2015-10-14

Dnr S2015/06454/JÄM

Socialdepartementet

Jämställdhetsministern

Svar på fråga 2015/16:105 av Teres Lindberg (S) Regeringens arbete mot förtryck av unga kvinnor

Teres Lindberg (S) har frågat mig vad regeringen gör för att tillse att förtryck av unga kvinnor upphör och hur regeringen arbetar förebyggande mot patriarkala strukturer i Sverige.

  • Att förebygga och motverka förtryck av flickor är en prioriterad fråga för regeringen. Ytterst handlar det om kvinnors rättigheter och jämställdhet. Inom jämställdhetspolitiken omfattas regeringens arbete att förebygga och motverka förtryck av flickor av samtliga jämställdhetspolitiska delmål. Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv.
  • Våldsförebyggande insatser riktade mot unga personer är en fråga som regeringen lägger stor vikt vid. Länsstyrelsen i Östergötlands län har ett nationellt ansvar för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck. Länsstyrelsen ska bl.a. sprida vägledningen Våga göra skillnad – om skydd, stöd och rehabilitering av unga som har utsatts för hedersrelaterat våld och förtryck, riskerar att bli gifta mot sin vilja eller som har blivit gifta mot sin vilja. Länstyrelsen i Östergötlands län har även i uppdrag att kartlägga förebyggande insatser i form av universellt och riktat föräldrastöd syftande till att motverka hedersrelaterat våld och förtryck samt barn- och tvångsäktenskap och kvinnlig könsstympning. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har i uppdrag att förebygga våld och motverka stereotypa normer om maskulinitet. I detta arbete ingår även att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck. MUCF har identifierat ett antal våldsförebyggande program riktade till unga som har visat goda resultat internationellt. Några av dessa program prövas nu i Sverige, och regeringen har gett Statens skolverk i uppdrag att utvärdera effekten av det program som hittills har fått störst spridning i landet, programmet Mentors in Violence Prevention (MVP). Skolverket ska rapportera resultatet den 1 april 2018.
  • Det förebyggande arbetet mot stereotypa normer och föreställningar om maskulinitet, femininitet och sexualitet omfattar även andra politikområden. Inom ramen för ungdomspolitiken har exempelvis MUCF fått i uppdrag att bl.a. genomföra en jämställdhetssatsning under perioden 2014-2017 med fokus på att främja unga kvinnors och mäns psykiska hälsa, trygghet och välbefinnande. Inom ramen för barnrättspolitiken har bl.a. Barnombudsmannen fått i uppdrag att inhämta barns och ungas egna erfarenheter av hur normer och värderingar om kön och könstillhörighet skapar och vidmakthåller hämmade könsroller och strukturer. Barnens erfarenheter och kunskaper om bristande jämställdhet och hur de vill delta i jämställdhetsarbete ska spridas till relevanta myndigheter och aktörer inom Barnombudsmannens verksamhetsområde. Också sjukvårdspolitiken har ett stort ansvar för att hantera frågor som rör jämställdhet mellan kvinnor och män.
  • Som en feministisk regering prioriterar regeringen arbetet med jämställdhet för såväl kvinnor och flickor som män och pojkar. Vårt arbete i dessa frågor uppmärksammade vi inte minst i samband med den Internationella Flickadagen den 11 oktober.

Stockholm den 14 oktober 2015

Åsa Regnér

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.