Regeringens arbete mot förtryck av unga kvinnor

Skriftlig fråga 2015/16:105 av Teres Lindberg (S)

Teres Lindberg (S)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

TV-programmet Kalla fakta avslöjade under gårdagen med hjälp av skådespelare och dold kamera hur övergrepp begås på unga kvinnor och flickor på svenska vårdcentraler. Det är djupt oetiskt och kränkande att behandla unga kvinnor på detta sätt.

En gynekologisk undersökning är jobbig för de allra flesta kvinnor, att tvinga någon är att jämföra med våldtäkt eller till och med tortyr. Att dessutom tvingas bevisa något som enligt modern läkarvetenskap inte går att bevisa gör det hela än mer absurt. Ofrivilliga oskuldsundersökningar kan aldrig accepteras och är en del av de patriarkala strukturer som finns i vårt samhälle.

Sverige har under lång tid varit ett internationellt föredöme när det kommer till arbetet med jämställdhet. Enligt Human Rights Watch bryter här Sverige mot flera internationella konventioner om mänskliga rättigheter.

Jag vill därför fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vad gör statsrådet och regeringen för att tillse att förtyck av unga kvinnor upphör och hur arbetar regeringen förebyggande mot patriarkala strukturer i Sverige?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2015-10-07 Överlämnad: 2015-10-07 Anmäld: 2015-10-13 Svarsdatum: 2015-10-14 Sista svarsdatum: 2015-10-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga