Regelförenklingar efter OECD:s rapport

Skriftlig fråga 2015/16:1389 av Jörgen Warborn (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2016-06-21
Överlämnad
2016-06-21
Anmäld
2016-06-22
Sista svarsdatum
2016-06-29
Svarsdatum
2016-07-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

I svar på min skriftliga fråga 2015/16:645 om regelförenkling för ökad svensk konkurrenskraft skriver ministern den 1 februari:

”OECD:s rapport analyseras nu närmare för att se vilka åtgärder som eventuellt kan vidtas för att ytterligare förbättra regelgivningsprocesserna i Sverige."

OECD:s rapport Regulatory Policy Outlook 2015 presenterades den 28 oktober som ett led i OECD:s arbete med att systematiskt följa upp frågor kring regelgivningsprocesser i medlemsländerna.

Regeringen har nu haft många månader på sig att noga analysera OECD:s slutsatser.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsministern Damberg följande:

Vilka åtgärder har ministern initierat som resultat av OECD:s rapport?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1389 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

Dnr N2016/04475/FF

Näringsdepartementet

Närings- och innovationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1389 av Jörgen Warborn (M) Regelförenklingar efter OECD:s rapport

Jörgen Warborn har frågat mig vilka åtgärder jag initierat som resultat av OECD:s rapport.

Regeringen välkomnar OECD:s rapport Regulatory Policy Outlook 2015 som presenterades den 28 oktober 2015. Rapporten fokuserar bland annat på konsekvensutredningar.

När det gäller konsekvensutredningar är det av stor vikt att kvaliteten förbättras så att regelgivare har tillgång till ett så heltäckande beslutsunderlag som möjligt. Det är också viktigt att resurser i första hand läggs på att analysera konsekvenser av förslag som har stora effekter för de som berörs. Tillväxtverket har haft i uppdrag att ta fram en metod för att hjälpa regelgivare att bestämma konsekvensutredningars omfattning. Nu handlar det om att sprida denna metod till myndigheter och departement då jag bedömer att den hjälper regelgivare att hitta en rimlig ambitionsnivå i konsekvensutredningsarbetet.

Ytterligare en åtgärd för att höja konsekvensutredningarnas kvalitet är att erbjuda konkreta råd och stöd till regelgivare. Tillväxtverket tillsammans med Ekonomistyrningsverket har i uppdrag att ansvara för råd, stöd och utbildning i konsekvensutredningar. Här kommer fokus framöver att vara att erbjuda stöd i de delar av konskevensutredningen som oftast brister i kvalitet. Det handlar främst om beräkningar av företagens kostnader. Genom detta fokus tror vi att kvaliteten på konsekvensutredningarna kan förbättras.

Rapporten fokuserar också på utvärdering i efterhand av regler. Tillväxtverket har tagit fram ett webbverktyg som kan vägleda myndigheter i arbetet att följa upp redan befintliga regler. Även här handlar det om att öka kännedomen om detta verktyg hos regelgivare.

I övrigt är digitaliseringens möjligheter i fokus när det kommer till förenklingsarbetet. Här finns stor potential att fortsätta att göra det lättare för företagen. Det som redan har gjorts är bland annat att en avsiktsförklaring undertecknats mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting. Syftet är att samverka för att skapa en offentlig e-förvaltning som svarar upp mot medborgares, organisationers och företags förväntningar i ett allt mer digitaliserat samhälle.

Regeringen beslutade också den 16 juni 2016 att anta en handlingsplan för Smart industri. En av de åtgärder som presenteras i handlingsplanen är att utarbeta förslag till en effektivare och mer ändamålsenlig miljötillståndsprocess. Det innefattar bland annat effektivare tillämpning av bestämmelser om miljökonsekvensbeskrivningar i miljöbalken.

Avslutningsvis kommer regeringen fortsatt följa OECD:s analysarbete avseende regelförenkling i syfte att underlätta vardagen för Sveriges företag.

Stockholm den 14 juli 2016

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.