Regelförenkling för företag

Skriftlig fråga 2011/12:485 av Örnfjäder, Krister (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-03-26
Anmäld
2012-03-27
Besvarad
2012-04-04
Svar anmält
2012-04-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 mars

Fråga

2011/12:485 Regelförenkling för företag

av Krister Örnfjäder (S)

till näringsminister Annie Lööf (C)

Riksrevisionen har granskat regeringens regelförenklingsarbete. Resultatet har redovisats i en rapport som skickats till regeringen.

Rapporten pekar bland annat på att 73 procent av företagen inte upplever att regelverken blivit enklare. Vidare hänvisas det till att valet av delmål och mätmetod varit för snävt.

Jag vill därför fråga näringsministern vilka slutledningar hon har dragit av granskningsrapporten när det gäller regelförenklingar för företag.

Svar på skriftlig fråga 2011/12:485 besvarad av Näringsminister Annie Lööf

den 4 april

Svar på fråga

2011/12:485 Regelförenkling för företag

Näringsminister Annie Lööf

Krister Örnfjäder har frågat mig vilka slutsatser jag drar av Riksrevisionens granskningsrapport av arbetet med att förenkla för företagen.

Det är positivt att Riksrevisionen som en oberoende aktör har valt att granska arbetet med att förenkla för företagen under perioden 2006–2010. Regeringen behöver återkommande utvärdera sina arbetsprocesser för att resurser ska läggas där de ger störst effekt. Regeringen kommer i en skrivelse till riksdagen att redogöra för de åtgärder som vidtagits med anledning av Riksrevisionens granskning. Det svar jag lämnar nu kommer därför att vara mina initiala reflexioner av Riksrevisionens rekommendationer.

Under perioden 2006–2010 har regeringen sänkt de administrativa kostnaderna för företagen med 7 miljarder kronor. Närmare 500 förenklingsförslag i regeringens handlingsplan för förenklingsarbetet har genomförts av departement och myndigheter i syfte att förenkla vardagen för företagen. Regeringen fortsätter nu detta arbete.

För perioden 2011–2014, som inte omfattas av Riksrevisionens granskning, ser regeringen över möjligheterna att bredda förenklingsarbetet. Prioriterade områden för det fortsatta arbetet är bland annat att

·       minska uppgiftslämnandet bland annat med det uppdrag som 13 myndigheter har fått att göra en kartläggning av informationskrav i lag, förordning eller föreskrift som riktar sig till företag,

·       ta fram ytterligare stöd och verktyg i arbetet med att göra konsekvensutredningar för att väl kunna belysa de effekter och kostnader som förslag till nya eller ändrade regler medför för företagen och att

·       samtliga 290 kommuner och 21 länsstyrelser arbetar aktivt med att förenkla för företagen. Uppdrag har gått till samtliga länsstyrelser och till Tillväxtverket att stödja kommunerna i arbetet.

Regeringens fortsatta breddade angreppssätt ligger i linje med de rekommendationer Riksrevisionen lyfter fram i sin granskning.

Att förenkla regelverk och förändra attityder tar tid om det ska bli bestående effekter i förvaltningen. EU-rätten kan också sätta gränser för vad som kan åstadkommas. Det är därför glädjande att en av Europas största attitydundersökningar – Tillväxtverkets undersökning Företagens villkor och verklighet 2011 – riktad till företag visar att regeringens arbete med att förenkla för företagen börjar ge effekt. Undersökningen visar att det i dag är färre företag jämfört med 2008 som upplever att lagar och myndighetsregler är ett hinder för tillväxt. Det är ett steg i rätt riktning men mer behöver göras för att fler svenska företag ska uppleva en positiv märkbar förändring i sin vardag, vilket även Riksrevisionens undersökning visar.

Sverige tillhör de länder inom EU som har drivit förenklingsarbetet med hög intensitet under en längre tid. Alla förslag och konstruktiva idéer som bidrar till att vi kan fortsätta att utveckla vårt arbetssätt tas emot med stort intresse.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.