Reformerat strandskydd för fler bostäder

Skriftlig fråga 2015/16:1418 av Ewa Thalén Finné (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2016-06-29
Överlämnad
2016-06-30
Sista svarsdatum
2016-07-14
Svarsdatum
2016-08-03
Besvarad
2016-08-03
Anmäld
2016-08-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Boverket justerade nyligen upp prognosen för hur många nya bostäder som vi behöver bygga för att få rätsida på bostadsbristen i Sverige. Enligt den nya bedömningen behövs det nu 710 000 nya bostäder fram till år 2025.

Läget är alltså fortsatt bekymmersamt kommande år. Därför behövs det nu krafttag och reformer för att lyckas vända utvecklingen och därmed kunna bygga bort bostadsbristen.

En viktig åtgärd bland flera är att reformera strandskyddet i grunden för att frigöra mer mark till attraktiva boendemiljöer. Många människor vill kunna bo nära vatten, och här kan inte minst vår landsbygd erbjuda unika möjligheter med en god livskvalitet. För att öka attraktionskraften ytterligare för bosättning utanför storstäderna behöver det därför bli enklare att kunna bygga i sjönära lägen.

I allmänhet gäller strandskyddet 100 meter inåt land och lika långt ut i vattnet från strandlinjen, men skyddet kan vara utökat, genom ett särskilt beslut, upp till 300 meter både inåt land och ut i vattnet. Strandskyddet har inte minskat under senare år utan snarare ökat, vilket inte har varit avsikten. Regelverket borde därför snarast återgå till en maxgräns på 100 meter, och samtidigt behöver en större översyn av strandskyddet göras för att påbörja en decentralisering och för att möjliggöra fler undantag från strandskyddsbestämmelserna.

Självklart ska vi ha ett regelverk som värnar naturvärden och säkrar allmänhetens tillgång till våra stränder, men om vi menar allvar med att hela Sverige ska leva och att riva hinder för bostadsbyggande måste vi också våga införa lättnader och göra strandskyddsreglerna mer flexibla.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att reformera strandskyddet och därmed skapa förutsättningar för fler bostäder, och i så fall när?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1418 besvarad av Miljöminister Karolina Skog (MP)

Dnr M2016/01792/Nm

Miljö- och energidepartementet

Miljöministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1418 av Ewa Thalén Finné (M) Reformerat strandskydd för fler bostäder

Ewa Thalén Finné har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att reformera strandskyddet och därmed skapa förutsättningar för fler bostäder. Hon har även frågat mig när sådana åtgärder kommer att vidtas.

Sveriges stränder är en värdefull naturtillgång med omfattande biologisk mångfald och en källa till naturupplevelser. Det svenska strandskyddet är tillsammans med allemansrätten unikt i ett internationellt perspektiv. Strandskyddsreglerna syftar till att långsiktigt skapa förutsättningar för allmänhetens tillgång till naturupplevelser och bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten. Samtidigt finns vissa möjligheter i reglerna för att främja landsbygdsutveckling och lokalt beslutsfattande.

Under senare år har flera förändringar i strandskyddslagstiftningen gjorts i syfte att skapa ett ändamålsenligt strandskydd som beaktar behovet av utveckling, särskilt av landsbygden, samtidigt som ett långsiktigt skydd av strändernas natur- och friluftsvärden inte äventyras. 2009 års ändring med bl.a. nya regler om områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen (LIS) innebar att möjligheterna till dispens och upphävande i syfte att underlätta landsbygdsutvecklingen utökades. Vidare ändrades beslutsrätten så att den i större utsträckning flyttades till kommunerna. 2014 tillkom dessutom en regel som gör det lättare att upphäva strandskyddet vid små sjöar och vattendrag.

Regeringen presenterade den 21 juni i år ett bostadspolitiskt paket med förslag till 22 steg för fler bostäder. Ett av stegen är att tillsätta en utredning med uppdrag att dels se över resultaten av reformen om LIS, dels föreslå förändringar i LIS-regelverket. Syftet är att ytterligare främja landsbygdsutvecklingen i områden med god tillgång till stränder.

Det generella strandskyddet omfattar land- och vattenområdet intill 100 meter från strandlinjen. Länsstyrelsen kan under vissa förutsättningar besluta att utvidga ett strandskyddsområde till att gälla utöver 100 meter från strandlinjen, enligt nu gällande regler upp till 300 meter. Möjligheten att utvidga ett strandskyddsområde till att gälla upp till 300 meter från strandlinjen har funnits ända sedan reglerna om ett generellt strandskydd infördes 1975. Men redan 1950-talets regler om möjlighet att bl.a. förbjuda bebyggelse i strandområden och 1960-talets regler om att utse strandskyddsområden avsåg områden upp till 300 meter från strandlinjen.

Genom 2009 års ändring av strandskyddsreglerna skärptes kravet för att få utvidga ett strandskyddsområde. Nu får det enbart ske om det behövs för att säkerställa något av strandskyddets syften, dvs. att långsiktigt trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden eller bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten. I samband med 2009 års lagändring infördes även en övergångsbestämmelse som innebär att alla beslut om att utvidga ett strandskyddsområde som fattats med stöd av äldre bestämmelser upphörde att gälla fr.o.m. den 1 januari 2015. Syftet med övergångsbestämmelsen var att initiera en översyn av de utvidgade strandskyddsområdena för att bättre anpassa dem till strandskyddets båda syften.

Naturvårdsverket har genomfört en analys av resultatet av länsstyrelsernas översyn. För landet som helhet har arealerna utvidgat strandskydd minskat både på land och i vatten. Största delen av det utvidgade strandskyddet efter översynen överlappar dessutom områden som redan tidigare omfattades av utvidgat strandskydd.

Strandskyddsdelegationens insatser med att i enlighet med sitt uppdrag utföra och samordna en informations- och kunskapsinsats om tillämpningen av strandskyddsreglerna har fyllt en viktig funktion och delegationens betänkande kommer nu att hanteras vidare av Regeringskansliet

Jag och regeringen följer noga frågan om strandskyddsreglernas betydelse för både samhällsutvecklingen och bevarandet av de värden reglerna syftar till att skydda.

Stockholm den 3 augusti 2016

Karolina Skog

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.