Reformer för minskad arbetslöshet

Skriftlig fråga 2016/17:794 av Fredrik Malm (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-31
Överlämnad
2017-02-03
Anmäld
2017-02-14
Svarsdatum
2017-02-15
Sista svarsdatum
2017-02-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Nyligen kom SNS konjunkturråd ut med sin rapport om svenska arbetsmarknaden. Det här är ännu en rapport som visar att den svenska arbetsmarknaden stänger ute människor, framför allt många som är födda utanför Europa. Fler måste få realistiska chanser till jobb och egen försörjning. För detta krävs reformer, inte fler ineffektiva arbetsmarknadspolitiska program som endast ersätter den öppna arbetslösheten med dold. Ett av de största hindren just nu är de höga ingångslöner som i praktiken är bland de högsta i EU.

Sammanfattningsvis kan konstateras att ännu en undersökning, denna gång från SNS konjunkturråd, visar precis som Konjunkturinstitutet, EU-kommissionen, OECD, IMF och Finanspolitiska rådet att höga ingångslöner försvårar för människor med låg utbildning att komma in på arbetsmarknaden. Frågan är vad arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson anser om detta, och jag vill därför fråga:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta med anledning av det som anförts?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:794 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

A2017/00253/A

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:794 av Fredrik Malm (L) Reformer för minskad arbetslöshet

Fredrik Malm har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta med anledning av vad han anfört om att höga ingångslöner försvårar för människor med låg utbildning att komma in på arbetsmarknaden.

Bakgrunden till frågan är den rapport om den svenska arbetsmarknaden som nyligen presenterades av SNS konjunktursråd. Jag delar beskrivningen i rapporten av en arbetsmarknad som fungerar väl för de flesta. Både sysselsättningen och arbetskraftsdeltagandet är EU:s högsta. Men precis som också diskuteras i rapporten har en allt större andel av de arbetslösa en svag ställning på arbetsmarknaden. Det gäller främst de som saknar en fullföljd gymnasieutbildning, är födda utanför Europa, har en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga samt äldre arbetslösa.

I rapporten ger författarna ett antal rekommendationer till regeringen för att öka sysselsättningen bland dessa grupper både på kort och på lång sikt. Det handlar t.ex. om förändringar av etableringsuppdraget, individualisera och yrkesanpassa svenskundervisningen, förstärka valideringsinsatserna, minska handläggningstiderna och ge möjlighet till tidiga insatser. Detta är insatser som regeringen också ser behov av och håller på att genomföra. Rapporten innehåller också rekommendationer som riktas till arbetsmarknadens parter. En av dessa rekommendationer handlar om att de bör möjliggöra för personer med dåliga förkunskaper att kunna anställas till lägre löner än de redan anställda inom ramen för existerande kollektivavtal.

Jag gör samma bedömning som SNS konjunkturråd att det är arbetsmarknadens parter som ansvarar för lönebildningen. Regeringen har inte för avsikt att ändra detta grundelement för den svenska modellens funktionssätt.

Stockholm den 15 februari 2017

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.