redan godkända GMO

Skriftlig fråga 1998/99:786 av Schlaug, Birger (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-07-01
Anmäld
1999-07-06
Besvarad
1999-07-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:786 av Birger Schlaug (mp) till miljöministern om redan godkända GMO

den 1 juli

 

Vid miljöministerrådet den 24-25 juni fick miljörörelsen äntligen gehör för kravet på ett moratorium på ytterligare utsättning av GMO. Ett mycket bra beslut som visar på en attitydförändring, vilken redan haft reella verkningar, bl.a. i samband med att regeringen stoppade två nya majssorter då pollen från dessa misstänks döda fjärilslarver. I det nya direktiv som diskuteras förs en rad nya aspekter fram, inte minst några av de etiska frågeställningar som är förknippade med genmanipulering och den öppenhet som är nödvändig för att allmänhetens insyn i bedömningsprocessen skall vara fullgod. Lyckligtvis tycks det alltså som att konsument- och miljöintressen gjort vissa landvinningar i dragkampen med GMO-företagens ekonomiska vinstintresse. Men det är viktigt att de landvinningar som gjorts även tillämpas retroaktivt. Vad skiljer egentligen nya ansökningar om godkännande av GMO från dem som redan godkänts? Uppenbarligen är skillnaden mellan de genmanipulerade majssorter som stoppats från godkännande hårfin från den majssort EU olyckligtvis redan tillåtit. Luxemburg och Österrike har här föregått med gott exempel och trotsar EU:s beslut genom att även förbjuda denna majssort, ett gott exempel Sverige borde följa. För att komma till rätta med problematiken att GMO tidigare tillåtits utan att kanske uppfylla de krav som kommer att ställas på framtida godkännanden är det nödvändigt att tillämpa de nya reglerna retroaktivt.

Med anledning av detta vill jag fråga miljöministern:

 

Avser miljöministern verka för att redan godkända GMO ses över enligt de nya krav som framkommer och att godkännande dras in om dessa krav inte uppfylls?

 

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.