Ravensbrück

Skriftlig fråga 1997/98:602 av Odenberg, Mikael (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-03-24
Anmäld
1998-03-30
Besvarad
1998-04-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:602 av Mikael Odenberg (m) till statsministern om Ravensbrück

Ravensbrück var det största koncentrationslägret i Tyskland. Under kriget spärrade man här in 132 000 kvinnor - judar, zigenare, Jehovas vittnen - från 47 länder. Många hade små barn och hälften av alla fångar dog i lägret.

I maj 1945 kom knappt 2 000 polska kvinnor från Ravensbrück till Lund. Enligt Sveriges Radios Ekoredaktion har museet Kulturen i Lund magasinerat ett stort antal föremål som dessa medförde. Det handlar om brev, dagboksanteckningar, teckningar, dikter, dockor med lönnfack och mycket annat som gömts undan och smugglats ut.

Huvuddelen av samlingen i Lund har nu varit magasinerad i 53 år. Detta känns inte tillfredsställande. Människorna bakom dessa föremål förtjänar att hedras. Varje föremål bär vittnesbörd om ett människoöde och om en ohygglig epok i den europeiska historien som inte får glömmas.

Jag vill därför fråga statsministern:

Avser regeringen att medverka till att samlingen i Lund kan visas för allmänheten?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:602 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:602 om Ravensbrück
    Statsrådet Thage G Peterson

Mikael Odenberg har frågat Göran Persson om regeringen avser att medverka till att samlingen i Lund av föremål som tillhör koncentrationslägerfångar från Ravensbrück i Tyskland kan visas för allmänheten. Frågan har överlämnats till mig.

Regeringens informationsinsats Levande Historia, som har stöd av samtliga riksdagspartier, har till syfte att hålla minnet av Nazitysklands fruktansvärda folkmord levande. När det gäller att uppmärksamma och sprida kunskap om Förintelsen under andra världskriget spelar kulturarvsinstitutionerna en central roll.

Regeringen har nyligen gett Statens historiska museer, Folkens museum - etnografiska, Naturhistoriska riksmuseet, Statens konstmuseer, Nordiska museet, Riksantikvarieämbetet, Riksarkivet och Riksutställningar och Judiska museet bidrag för att genomföra särskilda insatser. Sverige har också verkat för gemensamma insatser inom det nordiska samarbetet.

Kulturen i Lund är en av de svenska kulturarvsinstitutioner som tidigare vid flera tillfällen har genomfört viktiga insatser för att sprida kunskap om Förintelsen. År 1995 visades t.ex. utställningarna Theresienstadt - kultur och barbari samt Den väg som bjudits dig att vandra - röster om judisk kultur. I anslutning till bl.a. dessa utställningar har Kulturen även genomfört dokumentationsinsatser samt särskilda satsningar riktade till skolan.

När det gäller samlingarna på Kulturen i Lund av föremål från koncentrationslägret Ravensbrück så finns ett urval av dessa sedan år 1993 permanent utställda i Kulturens avdelning för Lunds stads historia. Hela materialet omfattar ca 150 föremål som deponerats på Kulturen i Lund år 1966 av en privatperson, Zygmunt Lakocinski. Denne räddade mycket framsynt föremålen från att brännas av sanitetsskäl då koncentrationslägerfångar togs emot i Lund vid krigsslutet år 1945.

Genom Kulturen i Lund har jag till min glädje inhämtat att man mot bakgrund av det stora intresse som samlingarna rönt avser att visa hela materialet för allmänheten från den 17 april 1998.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.