Rättvisemärkta produkter

Skriftlig fråga 2012/13:713 av Lundh Sammeli, Fredrik (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-08-14
Anmäld
2013-08-15
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2013-09-03
Besvarad
2013-09-04
Svar anmält
2013-09-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 augusti

Fråga

2012/13:713 Rättvisemärkta produkter

av Fredrik Lundh Sammeli (S)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

Rättvisemärkt är en etisk och social märkning med fokus på mänskliga rättigheter. När man köper rättvisemärkt bidrar man samtidigt till en bättre tillvaro för både barn och vuxna i de fattigare delarna av världen.

För att en produkt ska få bli rättvisemärkt måste ett antal kriterier vara uppfyllda. Arbetare och odlare ska få skäligt betalt, barnarbete tillåts inte, odlingarna ska vara ekologiska, arbetare ska ha rätt att organisera sig, ingen får diskrimineras på grund av kön, hudfärg eller tro och produkterna ska vara av hög kvalitet.

Som ett land med ambitioner att bidra till en ökad rättvisa runt om i världen borde vi på detta område kunna göra bra mycket mer. Kommuner, landsting, regioner och myndigheter handlar för miljarder varje år och skulle i en än större omfattning kunna köpa rättvisemärkt och på det sättet kunna bidra till en bättre värld.

Är landsbygdsministern beredd att ta något initiativ för att stimulera till ett ökat användande av rättvisemärkta produkter i offentlig sektor och bland våra myndigheter?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:713 besvarad av Statsrådet Stefan Attefall

den 3 september

Svar på fråga

2012/13:713 Rättvisemärkta produkter

Statsrådet Stefan Attefall

Fredrik Lundh Sammeli har frågat landsbygdsministern om han är beredd att ta något initiativ för att stimulera till ett ökat användande av rättvisemärkta produkter i offentlig sektor och bland våra myndigheter.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

En pågående översyn av EU:s direktiv på upphandlingsområdet är för närvarande inne i sitt slutskede. Översynen förväntas leda till positiva förändringar bl.a. när det gäller rättvisemärkning. De nya direktiven är ännu inte antagna, men den överenskommelse som uppnåtts i förhandlingarna innebär bl.a. att myndigheter kommer att kunna kräva märken som bevis på att anbud uppfyller de krav som ställts. Det tydliggörs också i de kommande direktiven att krav och villkor kan avse användningen av rättvisemärkta produkter.

Upphandlingsutredningen har i sitt slutbetänkande Goda affärer – en strategi för hållbar offentlig upphandling (SOU 2013:12) behandlat frågor om etiska krav eller hänsyn, som anknyter till rättvisemärkning. Utredningen har bl.a. föreslagit att ett samordnat upphandlingsstöd ska ges ansvaret för att utveckla kriterier för socialt ansvarsfull offentlig upphandling. I arbetet med genomförandet av de nya direktiven och vid beredningen av Upphandlingsutredningens betänkande får vi alltså anledning att titta närmare på dessa frågor.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.