Till innehåll på sidan

rättssäkerhet för psykiskt funktionshindrade kvinnor

Skriftlig fråga 2004/05:1986 av Linna, Elina (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-07-04
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-08-15
Svar anmält
2005-09-13
Anmäld
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 juli

Fråga 2004/05:1986

av Elina Linna (v) till justitieminister Thomas Bodström om rättssäkerhet för psykiskt funktionshindrade kvinnor

Socialstyrelsen visar i "Våld mot kvinnor med psykiska funktionshinder" att dessa kvinnor är mer utsatta för våld än vad andra kvinnor är. Situationen är särskilt svår eftersom de ofta står i en stark beroendeställning till förövaren.

Trots att få anmälningar om övergrepp kommer in så har rättsväsendet svårt att hantera de här ärendena. Få anmälningar leder till åtal. Kvinnornas trovärdighet bedöms vara mycket låg av polis och åklagare. Det beror bland annat på funktionshindret som leder till kommunikationssvårigheter.

Det är inte rimligt att dessa särskilt utsatta kvinnor är rättslösa som ett resultat av rättsväsendets okunskap om deras psykiska funktionshinder. Därför borde poliser och domstolspersonal som arbetar med dessa utredningar ges utbildning för att kunna hantera fallen på ett rättssäkert sätt.

Min fråga till justitieministern är därför:

Avser ministern att vidta några åtgärder så att rättsväsendet får kunskap om våldsutsatta psykiskt funktionshindrade kvinnors situation och därmed kan behandla dem på ett mer rättssäkert sätt?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1986 besvarad av

den 16 augusti

Svar på fråga 2004/05:1986 om rättssäkerhet för psykiskt funktionshindrade kvinnor

Justitieminister Thomas Bodström

Elina Linna har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att öka kunskaperna inom rättsväsendet vad gäller våldsutsatta psykiskt funktionshindrade kvinnor.

Inledningsvis vill jag framföra att rättstryggheten självklart ska gälla för alla. Mäns våldsbrott mot kvinnor är ett allvarligt samhällsproblem och har därför under flera år varit ett prioriterat område inom rättsväsendet.

Polisen har stor erfarenhet av att bemöta brottsoffer med specifika behov och det är självklart viktigt att polisen har den kunskap som krävs för det. Det bedrivs generellt ett omfattande arbete mot våld mot kvinnor och flera åtgärder har även riktats till kvinnor med funktionshinder. Även om mycket görs kan olika aktörer i samhället dock bli bättre på att möta olika gruppers behov.

Myndigheterna ansvarar själva för nödvändig utbildning av sin personal och jag följer med intresse det fortlöpande arbetet i rättsväsendet när det gäller olika frågor om brottsoffer.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.