rattonykterhetsbrott och utländska yrkeschaufförer

Skriftlig fråga 2000/01:42 av Elgestam, Carina A (s)

Elgestam, Carina A (s)

den 10 oktober

Fråga 2000/01:42

av Carina A Elgestam (s) till vice statsminister Lena Hjelm-Wallén om rattonykterhetsbrott och utländska yrkeschaufförer

I Kronobergs län har på kort tid två utländska lastbilschaufförer ertappats med för hög promillehalt i blodet. Den ena, en holländsk 47-åring, hade mer än två promille. Mannen som häktades släpptes senare och kan inte tvingas att inställa sig till rättegång.

Om 47-åringen blir dömd och fälld av tingsrätten så kan han sannolikt ändå återvända till Sverige utan att riskera att hamna i fängelse. Om en svensk förare ertappas med att köra berusad blir konsekvensen fängelse eller böter. Han mister sitt körkort och vilket företag inom åkerinäringen vill ha en chaufför utan körkort, alltså mister han förmodligen även jobbet.

Det är helt riktigt att vi har nolltolerans vad det gäller alkohol i trafiken, men med ett alltmer öppet Europa och alltfler utlandsregistrerade långtradare på våra vägar borde lagstiftningen i Sverige skärpas.

Min fråga är vad ministern avser att göra för att yrkeschaufförer ska vara lika inför lagen, oavsett nationalitet.

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2000-10-10 Anmäld: 2000-10-17 Besvarad: 2000-10-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2000-10-18)