rätt betyg utan kostnad

Skriftlig fråga 1999/2000:940 av Frebran, Rose-Marie (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-05-16
Anmäld
2000-05-23
Besvarad
2000-06-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 maj

Fråga 1999/2000:940

av tredje vice talman Rose-Marie Frebran (kd) till statsrådet Ingegerd Wärnersson om rätt betyg utan kostnad

Allteftersom det internationella utbytet ökar får gymnasieskolan oftare in förfrågningar om att överföra utländska betyg till svenska betygsdokument. Detta är möjligt om kursplanen för den utländska kursen har en svensk motsvarighet. Dessa byten kan kosta eleven pengar. Enligt gymnasieförordningen (1999:844) 7 kap framgår att "16 § en elev som inte följt undervisningen i en kurs får, utan att eleven går igenom prövning enligt 14 §, av rektor ges betyget Godkänd på kursen, om 1. det av betyg, intyg eller liknande framgår att eleven genom studier i utlandet eller på annat sätt förvärvat sådana kunskaper som behövs för betyget Godkänd, och 2. kommunen eller landstinget ordnar kusen." Trots att skolan erkänner att eleven läst ämnet kan rektor bara sätta betyget Godkänd, oavsett vilket betyg eleven erhållit i utlandet. Detta är en uppenbar orättvisa då man automatiskt når betyget Godkänd, men för ett högre betyg måste betala prövningskostnad. Gymnasieskolan tar således betalt för betygen Väl godkänd och Mycket väl godkänd, vilket sänder fel signaler till elever med höga betygsambitioner. Den rektor som gör bedömningen av betyg, intyg eller liknande och avgör om de förvärvade kunskaperna motsvarar betyget Godkänd bör kunna göra motsvarande bedömning vad gäller betygen Väl godkänd och Mycket väl godkänd.

Vilka åtgärder är skolministern beredd att vidta, för att elev som genom studier i utlandet förvärvat kunskaper, ska kunna få rätt betyg utan kostnad?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:940 besvarad av

den 9 juni

Svar på fråga 1999/2000:940 om rätt betyg utan kostnad

Statsrådet Ingegerd Wärnersson

Rose-Marie Frebran har ställt frågan vilka åtgärder jag är beredd att vidta, för att elev som genom studier i utlandet förvärvade kunskaper, ska kunna få rätt betyg utan kostnad.

Oavsett om en elev bott en längre eller kortare tid utomlands och gått i skolan där, får denne räkna med att göra vissa kompletteringar för att efter hemkomsten få ett slutbetyg från den svenska gymnasieskolan. Eftersom gymnasieskolan består av kurser, är det kurser som kan komma i fråga för tillgodoräknade. Betygssystem i olika länder är uppbyggda på olika sätt. Några enkla vägar att överföra betyg från ett land till ett annat finns inte. Man kan inte med automatik få ett helt läsår tillgodoräknat. Det mest rättssäkra och tydliga alternativet är att låta tillgodoräknanden endast gälla tillgodoräknande av godkänt betyg för den kurs i den svenska gymnasieskolan som anses motsvara den utländska utbildningen. Vid redovisning av kursen i slutbetyget anges antal gymnasiepoäng respektive betyget Godkänt. Eleven kan, om denne inte är nöjd med detta, begära prövning enligt gällande bestämmelser för att få ett högre betyg. Utbildning som skett i utlandet ska också dokumenteras särskilt i elevens slutbetyg.

Om eleven söker till högskolan är det med jämförelsetalet eleven konkurrerar om utbildningsplatserna. Om eleven väljer att nöja sig med betyget Godkänd, har denne möjlighet att genom högskoleprovet skaffa sig ytterligare ett konkurrensmedel.

Jag har för en kort tid sedan aviserat att jag avser att initiera en teknisk översyn av gymnasieskolans betygssystem, som syftar till att främja en helhet och synliggöra elevernas kunskapsutveckling i ett ämne. I detta sammanhang är det naturligt att även beakta frågan om tillgodoräknande av utbildning utomlands. Därför är jag inte nu beredd att vidta åtgärder för en förändring i gällande bestämmelser.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.