rätt att stanna i Sverige

Skriftlig fråga 2004/05:547 av Lindström, Torsten (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-12-08
Anmäld
2004-12-08
Besvarad
2004-12-15
Svar anmält
2004-12-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 december

Fråga 2004/05:547

av Torsten Lindström (kd) till statsrådet Barbro Holmberg om rätt att stanna i Sverige

I Sverige finns människor som illegalt kommit hit för att arbeta. Detta är givetvis problematiskt. Men det löser sig inte genom amnesti för dessa. I stället bör det övervägas en amnesti för en annan grupp, asylsökande som under prövningstiden fått arbete i Sverige. En asylsökande får enligt utlänningsförordnigen ha ett arbete. Att arbeta är ett effektivt sätt att bli integrerad i det svenska samhället, vilket är positivt för såväl den asylsökande som samhället.

Det är angeläget att strikt skilja på flyktingar och arbetskraftsinvandring. Men det är horribelt att när en asylsökande som har arbete får avslag på ansökan om uppehållstillstånd tvingas denne lämna sitt arbete och landet. Återvändande till hemlandet för att därifrån på nytt söka uppehållstillstånd i Sverige kan vara förenat med fara, osäkerhet, stora kostnader och mänskligt lidande. Hittills har Sveriges stelbenta hållning lett till att enskilda människor kommer i kläm samtidigt som Sverige förlorar viktiga nyckelkompetenser i sitt arbetskraftsutbud.

En asylsökande som fått arbete i Sverige ska få uppehållstillstånd.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga statsrådet:

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att asylsökande som fått arbete ska få stanna i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:547 besvarad av

den 15 december

Svar på fråga 2004/05:547 om rätt att stanna i Sverige

Statsrådet Barbro Holmberg

Torsten Lindström har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att asylsökande som fått arbete i Sverige ska få stanna i Sverige.

Den reglerade invandringen innebär bland annat att den som vill flytta till Sverige för att arbeta ska ansöka om uppehålls- och arbetstillstånd före inresan. De som är i behov av skydd i Sverige, liksom personer med starka humanitära skäl, är dock undantagna från kravet på tillstånd för inresa. Asylsökande har, enligt 4 kap. 3 a § UtlF (1989:547), möjlighet att undantas från skyldigheten att ha arbetstillstånd i de fall Migrationsverket bedömer att beslut i ärendet inte kommer att kunna fattas inom fyra månader från ansökan. Undantaget gäller fram till dess att det finns ett beslut som vunnit laga kraft i ärendet.

Asylsystemets funktion är att pröva människors behov av skydd. Att beviljas uppehållstillstånd av skyddsbehov måste konsekvent och noggrant skiljas från att beviljas uppehållstillstånd av arbetsmarknadsskäl. Det är därför viktigt att en person som vill söka arbetstillstånd inte i stället söker asyl för att kringgå reglerna. Det är inte heller rimligt att en asylsökande som har ett arbete men saknar asylskäl, lättare får uppehållstillstånd än den asylsökande som inte har ett arbete. Ett otydligt regelverk riskerar att urholka asylrätten och trovärdigheten i det svenska asylsystemet, vilket ytterst drabbar människor som är i behov av skydd. Det är också viktigt att tillstånd ges under ordnade former för att beslut ska vara förutsägbara och enhetliga.

Avslutningsvis vill jag nämna att den parlamentariska kommitté som ser över regelverket för arbetskraftsinvandring även ska utvärdera effekterna av den bestämmelse som gör det möjligt för asylsökande att arbeta under tiden en asylansökan behandlas. Kommittén ska även överväga eventuella förändringar av bestämmelsen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.