Till innehåll på sidan

Ratificering av konventionen mot människohandel

Skriftlig fråga 2006/07:1372 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-06-14
Anmäld
2007-06-14
Besvarad
2007-06-19
Svar anmält
2007-06-19
Besvarad
2007-06-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 juni

Fråga

2006/07:1372 Ratificering av konventionen mot människohandel

av Carina Hägg (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Sverige var initiativtagare till en konvention mot människohandel. Det är viktigt att arbetet med ratificering av konventionen skyndsamt genomförs. Jag beklagar att regeringen än en gång skjutit ratificeringen av Europarådets konvention mot människohandel på framtiden. Det är viktigt att Sverige ratificerar Europarådets konvention före vårt ordförandeskap i Europarådet 2008. Likaså borde Sverige ingå i den grupp av länder som får ansvar för genomförande och uppföljning av konventionen. Nu riskerar Sverige genom regeringens bristande prioritering att ställas utanför det viktiga arbetet.

Jag vill fråga justitieministern vad hon är beredd att göra för att Sverige ska ha ratificerat Europarådets konvention om människohandel innan vi tillträder vårt ordförandeskap under 2008.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1372 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 19 juni

Svar på fråga

2006/07:1372 Ratificering av konventionen mot människohandel

Justitieminister Beatrice Ask

Carina Hägg har frågat mig vad jag är beredd att göra för att Sverige ska ha ratificerat Europarådets konvention om människohandel innan vi tillträder vårt ordförandeskap under 2008.

Kampen mot handel med människor är en mycket angelägen fråga. Problemets karaktär gör att ett internationellt samarbete är både viktigt och nödvändigt. Inom Regeringskansliet pågår ett intensivt arbete med olika åtgärder mot människohandel, bland annat utarbetas en handlingsplan för att effektivisera det fortsatta arbetet mot människohandel.

När det gäller ratificeringen av Europarådets människohandelskonvention var det den tidigare regeringen som den 20 december 2005 beslutade om en utredning som skulle överväga ratificeringsfrågan. Utredningsuppdraget var mycket omfattande. I uppdraget ingick inte bara att analysera frågan om Sveriges tillträde till konventionen och vilka lagändringar som i så fall kan krävas. Efter tilläggsdirektiv av den dåvarande regeringen, innebärande bland annat att utredningen också ska överväga bestämmelserna om uppehållstillstånd för att tillgodose skydd i Sverige för vittnen eller målsägande, ska uppdraget redovisas den 31 oktober 2007. Utredningen har nyligen begärt förlängd tid för att slutföra uppdraget. Enligt utredningen har arbetet med konventionen visat sig tidskrävande och förlängningen kommer att ägnas åt bland annat den frågan.

Arbetet med analysen av Europarådskonventionen pågår således i en utredning med ett omfattande uppdrag. Att nu lyfta bort den del som handlar om konventionen från utredningen bedömer jag inte som ett effektivt sätt att komma vidare. När utredningen väl är slutförd är min förhoppning att arbetet med ratificeringen ska kunna avslutas utan fördröjning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.