Rasistiskt våld i Sydafrika

Skriftlig fråga 2017/18:1356 av Markus Wiechel (SD)

Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Vi är många som minns det fruktansvärda våldet mot jordbrukare i Zimbabwe som blev en måltavla enbart på grund av sin hudfärg. Vi minns även ANC:s framgångsrika kamp i Sydafrika för att bryta apartheid med dess rasistiska tankesätt. Det ena är ett sorgligt minne, det andra visar på en utveckling åt rätt håll. Denna utveckling ser nu ut att vända, då rasistiska motsättningar än en gång blottats.

För inte så länge sedan gav Sydafrikas president Cyril Ramaphosa sitt stöd till sydafrikanska parlamentets planer på att (utan kompensation) expropriera vita jordbrukares mark. Följden blev en fruktansvärd våldsvåg där jordbrukare på isolerade gårdar torterades och mördades.

Rasism är, i alla dess former, vidrigt, oavsett åt vilket håll den slår. När dessa strömningar tycks öka i Sydafrika är det därför oerhört viktigt att det internationella samfundet arbetar för att förhindra denna utveckling.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Kommer den svenska regeringen att agera för att förhindra det rasistiska våldet i Sydafrika och i så fall hur?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2018-05-25 Överlämnad: 2018-05-25 Anmäld: 2018-05-28 Svarsdatum: 2018-06-07 Sista svarsdatum: 2018-06-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga