Räddningstjänstens resurser

Skriftlig fråga 2008/09:1109 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-07-23
Besvarad
2009-08-05
Besvarad
2009-08-06
Svar anmält
2009-08-13
Anmäld
2009-08-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 juli

Fråga

2008/09:1109 Räddningstjänstens resurser

av Ameer Sachet (s)

till försvarsminister Sten Tolgfors (m)

Även räddningstjänstens arbete följer årstidernas växlingar. Sommartid uppstår inte sällan skogsbränder, husbränder med upphov i grillning och olyckor i samband med bad och båtliv.

Räddningstjänsten är en väsentlig samhällsfunktion som helst ska fungera perfekt i akuta situationer och däremellan träna, öva och förbereda sig under standbylägena.

Kommunerna bedriver alltmer räddningstjänsten i samarbete med kommunalförbund. Befolkningsomflyttningarna skapar också problem med att upprätthålla räddningstjänsten i lands- och glesbygd samtidigt som det är dit många beger sig på sommaren och semestern.

När kommunernas ekonomi försämras generellt får också räddningstjänsten sparkrav. Som all annan verksamhet finns det dock en nedre gräns för hur mycket man kan skära ned verksamheten för att den över huvud taget ska kunna bedrivas. I många kommuner uppges man ligga farligt nära denna gräns.

Vilka initiativ avser försvarsministern att ta för att säkerställa en väl fungerande räddningstjänst i alla landets kommuner?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1109 besvarad av Försvarsminister Sten Tolgfors

den 5 augusti

Svar på fråga

2008/09:1109 Räddningstjänstens resurser

Försvarsminister Sten Tolgfors

Ameer Sachet har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att säkerställa en väl fungerande räddningstjänst i landets alla kommuner.

Kommunerna har ansvaret, enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor, för den räddningstjänst och de resurser som din fråga syftar på. Bestämmelserna i lagen syftar till att hela befolkningen ska ha ett tillfredsställande och likvärdigt skydd mot olyckor.

Kommunen ska som en del av arbetet med skydd mot olyckor planera och organisera sin räddningstjänst så att räddningsinsatser kan påbörjas inom godtagbar tid och genomföras på ett effektivt sätt, detta oavsett tid på året. Verksamheten ska planeras och organiseras så att de nationella målen uppfylls. Varje kommun avgör vilka medel som avsätts för att nå upp till den nivå för räddningstjänstverksamheten som står i överstämmelse med målet. Länsstyrelserna och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) utövar tillsyn över kommunernas verksamhet på området.

Den 21 april 2009 (Fö2009/921/SSK) tillsatte jag en arbetsgrupp med uppgift att genomföra en uppföljning av lagen (2003:778) om skydd mot olyckor. Arbetsgruppens uppdrag ska redovisas senast den 15 september 2009. I arbetet ingår att beskriva, analysera och värdera hur reformen, som har varit i kraft i fem år, har förverkligats i första hand i kommunerna och i vilken grad intentionerna bakom reformen har uppnåtts. Arbetsgruppen ska redovisa vilka stöd- och utvecklingsbehov som kan finnas. Dessutom ska arbetsgruppen undersöka hur möjligheterna att nå ut med information om säkerhet och skydd mot olyckor till hela befolkningen kan stärkas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.