räddningsplan för Östersjön

Skriftlig fråga 2004/05:1386 av Thorén, Sverker (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-04-11
Anmäld
2005-04-12
Besvarad
2005-04-20
Svar anmält
2005-04-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 april

Fråga 2004/05:1386

av Sverker Thorén (fp) till statsrådet Lena Sommestad om räddningsplan för Östersjön

Miljövårdsberedningens uppmärksammade promemoria 2005:1, Strategi för hav och kust utan övergödning, som i slutet av februari lämnades till miljöministern visade bland annat att det behövs ett politiskt genombrott för att få igenom kraftfulla åtgärder för att rädda Östersjön som kan ha fastnat i ett övergött tillstånd. Ett tillfälle för detta genombrott skulle kunna vara mötet mellan Östersjöns miljö- och jordbruksministrar, om just miljösituationen runt Östersjön, i Polen i juni i år.

Min fråga till statsrådet Lena Sommestad är vilka förberedelser som är gjorda och vilka allianser knutna för att vid detta tillfälle kunna medverka till det internationella politiska genombrott som en räddningsplan för Östersjön behöver.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1386 besvarad av

den 20 april

Svar på fråga 2004/05:1386 om räddningsplan för Östersjön

Statsrådet Lena Sommestad

Sverker Thorén har frågat om vilka förberedelser som jag har gjort och vilka allianser som jag har knutit för att bidra till det internationella politiska genombrott en räddningsplan för Östersjön behöver, vid det möte i juni där Östersjöns miljö- och jordbruksministrar ska träffas.

Jag delar Sverker Thoréns starka engagemang för Östersjön. Östersjön är ett hav med stora miljöproblem och för att nå de miljökvalitetsmål riksdagen har satt upp gällande havet måste ytterligare åtgärder vidtas. Under året kommer regeringen att presentera en miljömålsproposition och en havsmiljöstrategi.

Vidare delar jag även Sverker Thoréns syn att det bara är tillsammans med övriga länder kring Östersjön som vi kan rädda vårt gemensamma hav. På svenskt initiativ hölls ett miljöministermöte inom Östersjöstaternas råd i Luleå hösten 2003 där det beslutades att Polen skulle ordna ett möte med miljö- och jordbruksministrarna för att bedöma och diskutera fortsatt agerande beträffande miljösituationen i Östersjöregionen.

Polen som är ordförande i Östersjöstaternas råd förankrar just nu möjliga mötesdagar med berörda länder och ministrar i syfte att få ett så stort deltagande som möjligt. Sverige har framfört att en fråga som kan vara lämplig att diskutera vid ett sådant möte är jordbrukets utsläpp av närsalter till Östersjön.

Under mars 2005 har jag träffat miljökommissionär Stavros Dimas i Bryssel för att bland annat diskutera frågan om utformningen av EU:s planerade marina strategi. Vi diskuterade de olika regionala förutsättningarna och behovet av regional anpassning av genomförandet av direktivet. Jag underströk under mötet vikten av att överväga och utveckla juridiskt bindande regler i strategin.

Frågan om Östersjöns tillstånd och EU:s marina strategi diskuterats även under det nordiska miljöministermötet som ägde rum den 7 april i Köpenhamn. Ministrarna enades där om att det är viktigt att den marina strategin är ekosystembaserad samt att den knyts samman med de regionala havskonventionerna, bland annat Helcom. Jag aktualiserade frågan om möjligheterna att utforma bindande instrument på likartat sätt som i det europeiska luftvårdsarbetet, och därigenom söka få fram kritiska belastningsgränser kopplat till en bördefördelning mellan länderna. Detta förslag till angreppssätt togs emot positivt.

Jag har vidare diskuterat marina frågor vid mitt bilaterala besök i Litauen den 18 mars och på det ämbetsmannakommittémöte med de nordiska och baltiska länderna som ägde rum den 6 april. En svensk delegation besökte Lettland så sent som den 12 april för att diskutera marina frågor.

Sammanfattningsvis delar jag Sverker Thoréns uppfattning att det behövs mycket av alliansbyggande för att få en stark och styrande marin strategi som får goda effekter för Östersjön. Detta arbete pågår och kommer att fortsätta nu med ökad styrka.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.