räddningshelikoptrar i Blekinge

Skriftlig fråga 1999/2000:567 av Gylling, Johnny (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-02-17
Anmäld
2000-02-22
Besvarad
2000-02-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 februari

Fråga 1999/2000:567

av Johnny Gylling (kd) till försvarsminister Björn von Sydow om räddningshelikoptrar i Blekinge

Text-TV meddelade i dag att räddningshelikoptrarna i Östersund och Luleå står stilla sedan delar av besättningarna har sjukskrivit sig, bl.a. till följd av oro för de framtida förändringarna inom försvaret. Helikoptern i Sundsvall har därför flyttats till Umeå för att flyg- och sjöräddningen ska kunna fungera. Om sjukskrivningarna fortsätter måste man kanske omplacera personal och helikoptrar från Berga eller Ronneby. Flygverksamheten vid F 21 i Luleå och F 4 i Östersund minskade i går på grund av att räddningshelikoptrarna stod stilla.

Nyligen försökte jag ställa en interpellation till försvarsministern med anledning av oklarheter i liggande försvarsproposition. Det gällde både kustartilleriets miljöförutsättningar men också situationen för räddningshelikoptrarna i Blekinge. Av propositionen framgår inte konsekvenserna av Göta Helikopterbataljons nedläggning. Försvarsministern ville inte besvara interpellationen med hänvisning till att propositionen ska behandlas i riksdagen den 29 mars.

Vilka åtgärder avser ministern vidta för att utröna vilka konsekvenser en nedläggning av Göta Helikopterbataljon kommer att få för marinens övningsverksamhet i Blekinge, sjöräddningen i södra Östersjön samt sjuktransporterna åt landstinget Blekinge?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:567 besvarad av

den 23 februari

Svar på fråga 1999/2000:567 om räddningshelikoptrar i Blekinge

Försvarsminister Björn von Sydow

Johnny Gylling har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att utröna vilka konsekvenser en nedläggning av Göta helikopterbataljon kommer att få för marinens övningsverksamhet i Blekinge, sjöräddningen i södra Östersjön och sjuktransporterna åt landstinget i Blekinge. Bakgrunden till Johnny Gyllings fråga är att räddningshelikoptrar inte har kunnat tjänstgöra därför att helikopterbesättningar har sjukskrivit sig på grund av oro inför de framtida förändringarna inom försvaret.

Vid några tillfällen i veckan den 14@18 februari 2000 ställdes Försvarsmaktens beredskap med helikopter för bl.a. flygräddning in på vissa orter därför att besättningarna på grund av oro för framtiden inte ansåg sig hålla flygsäkerhetsmässigt tillräckligt hög standard. Samtidigt pågick löneförhandlingar mellan Försvarsmakten och de fackliga organisationerna. Händelserna ledde bl.a. till att chefen för Försvarsmaktens helikopterflottilj besökte de berörda förbanden.

Försvarsmakten har avtal med Sjöfartsverket om helikopter i beredskap för räddning på fem orter i landet. Vidare har Försvarsmakten avtal med Västerbottens läns landsting om sjuktransporter med helikopter. Enligt vad jag har erfarit upprätthålls beredskapen enligt dessa avtal. Efter vissa omdisponeringar upprätthålls likaledes beredskapen för flygräddning för flygflottiljerna så att militär flygövningsverksamhet kan genomföras på avsett sätt.

Det kommer inte an på mig som statsråd att kommentera frågor om sjukskrivningar och löneförhandlingar. Dessa frågor ska hanteras av Försvarsmakten. Jag kan konstatera att Försvarsmakten har vidtagit åtgärder för att helikopterverksamheten ska kunna genomföras både vad avser militär verksamhet och beredskap för bl.a. räddningstjänst.

När det härefter gäller Johnny Gyllings fråga om nedläggningen av Göta helikopterbataljon vill jag anföra följande. Förslaget att lägga ned Göta helikopterbataljon ingår i regeringens proposition 1999/2000:30. Denna proposition behandlas nu av riksdagen. Enligt riksdagens planering ska ärendet avgöras vid sammanträde med kammaren den 29 mars 2000. Jag besvarar därför inte Johnny Gyllings fråga i detta avseende.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.