Puntlands pirater och politiska lösningar

Skriftlig fråga 2008/09:314 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-11-27
Anmäld
2008-11-27
Besvarad
2008-12-03
Svar anmält
2008-12-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 november

Fråga

2008/09:314 Puntlands pirater och politiska lösningar

av Ameer Sachet (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Olika stater skickar krigsfartyg för att bekämpa piratproblemet i ”Somalia”. I själva verket existerar inte staten Somalia. Dess norra del, före detta brittiska Somalia, består av en självständig stat, Somaliland, sedan 1991. Den del av ”Somalia” som piraterna utgår från utgörs av den autonoma regionen Puntland i nordöst som sedan 1998 inte heller lyder centralregeringen i Mogadishu. Mogadishuregeringens president är sedan 2004 Puntlands före detta president som stöds av trupper från Puntland och Etiopien. Mot regeringen står de islamska domstolarna som i sin tur inte har något inflytande i Somaliland eller Puntland. Mellan Somaliland och Puntland har gränsstrider förekommit 2007. Även om Puntlands regering inte är i maskopi med piraterna så gör den föga åt dem, kanske beroende på bristande militära resurser. Piraterna skaffar sina vapen dels i Mogadishu, dels från Aden. Hjälp med den ekonomiska hanteringen av lösensummor med mera hämtar piraterna från bland annat Djibouti – före detta franska Somalia – och Dubai. Den svenska regeringen borde se till att världen bringar politisk reda kring Somalias, Puntlands och Somalilands statsrättsliga status. Regimen i Puntland borde rimligen kunna ställas till ansvar för piratverksamheten som utövas från dess territorium. Likaså bör vapenhandlare som säljer vapen till piraterna och bankirer som hjälper dem kring deras ekonomiska transaktioner kunna identifieras. De stater i vilka dessa är medborgare och från vars territorium vapen säljs eller ekonomiska transaktioner sker eller underlättas bör ställas till ansvar och utsättas för ekonomiska påtryckningar av världssamfundet.

Avser statsrådet att ta några initiativ för att ställa Puntlands regering och de regeringar som förser piraterna med vapen och hjälper dem i deras ekonomiska transaktioner kring lösensummor med mera till ansvar?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:314 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 3 december

Svar på fråga

2008/09:314 Puntlands pirater och politiska lösningar

Utrikesminister Carl Bildt

Ameer Sachet har frågat om jag avser att ta några initiativ för att ställa Puntlands regering och de regeringar som förser piraterna med vapen och hjälper dem i deras ekonomiska transaktioner kring lösensummor med mera till ansvar.

Piratverksamheten utanför Somalias kust har ökat kraftigt det senaste året och drabbar såväl kommersiell sjöfart som WFP:s humanitära transporter till Somalia, som till 80 procent sker sjövägen. Attackerna mot hjälparbetare har också ökat under året och det humanitära tillträdet försvårats av säkerhetsläget. Samtidigt förvärras den humanitära krisen i Somalia. Omkring 3,2 miljoner människor, eller 43 procent av befolkningen, är i akut behov av nödhjälp. Kan hjälpen på grund av piratverksamhet inte nå Somalia sjövägen riskerar konsekvenserna att bli betydande.

Mot bakgrund av detta har regeringen till EU meddelat Sveriges avsikt att, givet riksdagens medgivande, bidra till EU:s marina insats utanför Somalias kust, Atalanta. EU:s planerade insats utgör ett angeläget bidrag till det stärkta internationella engagemang som FN:s säkerhetsråd, genom resolutionerna 1814, 1816 och 1838, har efterlyst.

Särskilt viktig bli insatsens uppgift att säkerställa att de humanitära transporterna kan nå fram till det somaliska fastlandet, men EU ska även genom sin marina närvaro i området runt Afrikas horn bidra till säkerheten på rutten via Suezkanalen och Adenviken.

Jag håller med Ameer Sachet om att piratverksamheten måste bekämpas även på annat sätt och också från land i Somalia om man ska nå en varaktig lösning på problemet. Fattigdomen och det illegala fisket som pågått i många år utanför Somalias kust har – i kombination med avsaknad av lag, ordning och en fungerande central regering i Somalia – bidragit till den tilltagande piratverksamheten. För att komma till rätta med grundorsakerna till problemet arbetar Sverige, bland annat genom den internationella kontaktgruppen för Somalia, för att främja varaktig försoning, stabilitet och återupprättande av ett effektivt samhällsstyre.

Vidare har FN:s säkerhetsråd ett generellt vapenembargo gentemot Somalia som alla stater har en skyldighet att följa. Stater har därtill en folkrättslig skyldighet att samarbeta för att stävja piratverksamhet, däri inbegripet att inte underlätta dess genomförande.

Samtliga dessa åtgärder är viktiga såväl för att få bukt med den omfattande piratverksamheten i Somalia som för att bidra till fattigdomsbekämpning i landet. Framstegen i Djiboutiprocessen väcker hopp, men har inte matchats av en liknande positiv utveckling på marken. Det är därför av största vikt att fredsprocessen vinner stöd internt i Somalia.

Jag kan försäkra Ameer Sachet att det svenska engagemanget för att främja fred och stabilitet i alla delar av Somalia står fast.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.