Pumplagen

Skriftlig fråga 2021/22:1864 av Thomas Morell (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-08-12
Överlämnad
2022-08-12
Besvarad
2022-08-26
Sista svarsdatum
2022-08-26
Svarsdatum
2022-08-26
Anmäld
2022-09-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

År 2005 infördes pumplagen, lag (2005:1248) om skyldighet att tillhandahålla förnybara drivmedel, som tvingade de största bensinstationerna att även tillhandahålla förnybara drivmedel som exempelvis etanol och biogas. Elektricitet är dock explicit uteslutet som förnybart drivmedel i lagen.

Sedan 2005 har emellertid utvecklingen tagit en annan vändning i form av en snabb elektrifiering av personbilsflottan. Jag kan konstatera att det i skrivande stund finns 349 909 laddbara personbilar i Sverige, vilket utgör 7 procent av den svenska personbilsflottan. Tillväxttakten under de senaste 12 månaderna är svindlande 55 procent. Att i detta läge fortsätta att tvinga bensinstationer att tillhandahålla etanol och biogas framstår som minst sagt apart.

Vi har länge drivit frågan kring elektrifiering av transportsektorn, vilket även framgår av våra budgetsatsningar på området. Vi ser också att detta är en väg som både marknad och konsumenter uppskattar samt att det ger reell effekt avseende utsläppen från transportsektorn. En sektor som står för ca 1/3 av Sveriges växthuspåverkande utsläpp.

Många bensinstationer sökte dispens från gällande pumplag. Dispenserna var dock tidsbegränsade och många håller nu på att löpa ut. Indikationer har kommit att Transportstyrelsen inte kommer att förlänga dispenserna för samma anledning som vid första ansökningstillfället. Detta innebär att många bensinstationer inom en snar framtid blir tvingade till dyra investeringar för att skaffa biogas eller etanol. Samtidigt som det inte är dessa drivmedel som efterfrågas längre. Lagen som från början sades vara “teknikneutral” tvingar nu bensinstationerna att satsa på ”fel” förnybart drivmedel.

Mot bakgrund av ovan vill jag ställa följande fråga till klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:

Kommer ministern att vida åtgärder för att förändra lag (2005:1248) om skyldighet att tillhandahålla förnybara drivmedel i syfte att fokusera på elektrifiering?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1864 besvarad av Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

M2022/01676 Miljödepartementet Klimat- och miljöministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1864 av Thomas Morell (SD)

Pumplagen

Thomas Morell har frågat mig om jag kommer att vidta åtgärder för att förändra lagen (2005:1248) om skyldighet att tillhandahålla förnybara drivmedel, den s.k. pumplagen, i syfte att fokusera på elektrifiering.

Sedan lagen infördes 2006 har utbudet av tankstationer för flytande eller gasformiga förnybara drivmedel ökat kraftigt, vilket också är syftet med lagen. I dag finns tankstationer för såväl etanol, fordonsgas som ren biodiesel i flertalet av Sveriges kommuner. Uppföljningar visar att lagen har särskilt gynnat utbudet av etanol, eftersom tankstationer för etanol varit relativt billigare att installera.

Kostnaden att installera en laddpunkt för elbilar är betydligt lägre jämfört med att installera en tankstation för etanol. Dessutom finns redan ett väl utbyggt elnät i hela landet. Följaktligen hade troligtvis få leverantörer valt att uppfylla lagen genom att installera tankstationer för etanol, fordonsgas eller biodiesel om elektricitet inte undantagits i lagen.

När det gäller laddinfrastrukturen så stimulerar regeringen utbyggnaden genom särskilda stöd, exempelvis klimatklivet, vita-fläckar stödet, regionala elektrifieringspiloter och skattereduktion för installation av laddningspunkt. Dessa stöd har bidragit till att Sverige i dag har över 2 550 laddstationer med över 13 800 laddningspunkter med olika typer av kontakter och effekt. Det är viktigt att utbyggnaden av laddinfrastruktur sker i sådan takt att den inte blir ett hinder för elektrifieringen av transportsektorn.

Jag anser att det är viktigt att ständigt utvärdera och utveckla olika styrmedel och deras effektivitet över tid, inklusive pumplagen. I bland annat nästa klimathandlingsplan kommer regeringen att lämna förslag på hur klimatpolitiken behöver utvecklas.

Stockholm den 25 augusti 2022

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.